Okolje

Svetovni dan Zemlje skozi zanimivosti o našem planetu

Je Zemlja zares okrogla in koliko je stara? Zakaj svetovni dan Zemlje praznujemo ravno 22. aprila? Se ti ob današnjem dnevu porajajo takšna in drugačna vprašanja? Današnji "praznik" lahko praznuješ tudi s prebiranjem zanimivosti o našem planetu!

Četrti mesec v aprilu prinaša toplo vreme, močnejše sončne žarke in mnogo razlogov za praznovanje. Ob vseh praznikih, v aprilu praznujemo še svetovni dan Zemlje. Praznujemo ga 22. aprila, prepoznaven pa je po vsem svetu.

Ob prazniku Zemlje, smo o našem planetu zbrali seznam dejstev, ki jih zagotovo še ne poznaš! Si vedel, da je dan Zemlje leta 1970 ustanovil Gaylord Nelson, senator iz Wisconsina, ki je bil globoko zaskrbljen zaradi škodljivih učinkov onsenaževanja?

Ali pa, da ima svetovni dan Zemlje celo svojo zastavo? In ne samo to, ima tudi svojo tematsko pesem.
Več dejstev pa v nadaljevanju!

Zemlja je stara več milijard let

Po podatkih Geološkega zavoda ZDA je geološka starost našega planeta ocenjena na približno 4,5 milijarde let.

Na vsakega prebivalca na zemlji 400 dreves

Študija iz leta 2015 je ocenila, da je na zemlji približno 3 bilijone dreves (plus ali minus nekaj milijonov). Ker trenutno na planetu živi približno 8 milijard ljudi, se matematika skrči na približno 400 dreves na osebo.

Zemlja ni okrogla

Pri urah zgodovine smo se učili, da so ljudje v časih Krištofa Kolumba verjeli, da je Zemlja ravna. Seveda smo se od takrat naučili, da je naš planet pravzaprav okrogel. Vendar pa ni popolnoma okrogel, pravi Nasa. Ne, namesto tega ima planet malo trebuščka. “Planet se izobči okoli ekvatorja za dodatnih 0,3 odstotka zaradi dejstva, da se vrti okoli svoje osi,” piše na Nasini spletni strani.

Datum dneva Zemlje ni bil izbran naključno

Zakaj ravno 22. april? Da bi pritegnili čim več študentov! Dan Zemlje se je začel uveljavljati v ZDA. In deloma je datum bil izbran tudi zato, ker so tamkajšnji študentje bili v času spomladanskih počitnic in v večini prosti. Tako so se lahko udeleževali aktivnosti in aktivno sodelovali v okoljskem aktivizmu.

Dan Zemlje je postal globalen leta 1990

Približno 20 let po tem, ko je v sedemdesetih letih bil ustvarjen koncept dneva Zemlje, se je kampanja začela širiti mednarodno. Demonstracija od dnevu Zemlje leta 1990 je vključevala prizadevanja približno 200 milijonov ljudi v 141 državah.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button