NoviceOkolje

Pojav orke v francoski reki Seni je sprožil skrb naravovarstvenikov

Pojav orke v reki Seni je sprožilo začudenje v Franciji, a tudi skrb naravovarstvenikov za zdravstveno stanje živali. Orko so opazili med pristaniškim mestom Le Havre ob izlivu Sene in mestom Rouen v notranjosti. Sena sicer teče tudi skozi francosko prestolnico Pariz.

Videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo značilno hrbtno plavut in črno-bele barve orke. Prav tako je videti, da gre za samca dolgega od štiri do pet metrov.

Naravovarstveniki so že opozorili, da je življenje orke ogroženo. “Resnično smo zelo zaskrbljeni. Dlje ko bo ostala v sladki vodi, bolj se bo poslabšalo njeno zdravstveno stanje,” je dejal podpredsednik regionalne skupine za zaščito kitov (GECC) Gerard Mauger.

Orke, ki sicer spadajo v družino delfinov, običajno najdemo v oceanih. Redko zaidejo v Rokavski preliv, skoraj nikoli pa v reke. “Bivanje živali v reki bi ji lahko pomagalo varčevati z energijo, a ji hkrati otežuje iskanje plena,” je opozoril Mauger.

Žival je videti zelo vitka, a vseeno tehta več kot tono, zato bo reševanje oz. spodbujanje orke, da se odpravi nazaj v slano vodo, zapleten proces, je dejal. Pri tem je dodal, da bi vsakršna pomoč predstavljala grožnjo stresa, ki bi lahko bil še posebej nevaren za žival v že tako oslabljenem stanju.

Orko so prvič opazili 16. maja med pristaniškima mestoma Honfleur in Le Havre. Že takrat pa je bila žival v oslabljenem stanju.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button