Novice

Francoski sosedi tožijo kmete zaradi hrupa in vonjav, na pomoč prihaja zakon

V Franciji, kjer so regionalna sodišča preobremenjena zaradi sporov med sosedi na podeželju zaradi preglasnega oglašanja živali, motečih vonjav ali hrupa delovnih strojev, parlament obravnava predlog zakona, s katerim želijo pred temi tožbami zaščititi kmete. Večinoma jih namreč tožijo meščani, ki prihajajo na podeželje v iskanju miru in tišine.

Sodišča so preobremenjena z več sto tožbami zaradi hrupa ali smradu na podeželju, z zakonom pa jih želijo razbremeniti. Zaščititi želijo tudi kmete, saj določa, da bodo vsa dela na kmetijah, ki so potekala pred priselitvijo novih sosedov, lahko nemoteno potekala še naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Francoske časnike pogosto polnijo primeri tožb priseljenih meščanov, ki tožijo svoje sosede, kmete, zaradi motečega vonja krav, kikirikanja petelinov ob zori ali hrupa kmetijskih delovnih strojev.

Naslovnice je lani polnil primer kmeta na mlečni farmi, ki je moral sosedom, ki so se pritoževali zaradi vonja in mukanja krav, plačati 110.000 evrov odškodnine, hlevu pa spremeniti namembnost, poroča mreža francoskih lokalnih in regionalnih radijskih postaj France Bleu.

Eden bolj odmevnih primerov je bil tudi leta 2019, ko je sodišče razsodilo v prid petelina Mauricea na otoku Oleron. Njegovo lastnico so tožili sosedi v počitniških hišah ob kmetiji, ker je že navsezgodaj kikirikal in s tem motil njihov mir. Peticijo v podporo petelinu je podpisalo 140.000 ljudi.

Francoski parlament je kmete pred tovrstnimi tožbami, ki jih je po podatkih glavnega sindikata kmetov FNSEA trenutno na sodiščih 480, v preteklosti že skušal zaščititi. Leta 2021 je sprejel zakon, s katerim je določil in zaščitil t.i. čutno dediščino francoskega podeželja, vključno z zvoki in vonjavami, ki so značilne za naravno okolje in kmetijska zemljišča. Sem sodijo tako zvonjenje zvonov, kot petje petelinov, oglašanje žab in rac ter vonj po konjskih iztrebkih in hlevskem gnoju.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button