ZabavaZdravje

Kakšen okus naj bi imela sperma zdravega moškega?

Tako kot se razlikujejo nianse našega zadaha, se razlikujejo okusi sperme. Kakšen okus pa naj bi imelo zdravo seme? Vsi smo zagotovo že slišali mite o učinkih uživanja ananasa, pa lahko s hrano res vplivamo na okus sperme? Preveri, kaj pravijo strokovnjaki.

Dr. Shirin Larkhani pojasnjuje, da ima sperma posameznikov med sabo res izrazito drugačen okus, a vseeno obstajajo neke splošne smernice o tem, kakšen okus naj bi imela zdrava sperma. V procesu tvorbe semena se združi več tekočin, vsaka izmed njih pa nato vpliva na končni okus sperme.

Zdrava sperma je običajno motno bela ali siva tekočina, ki je gostejša od vode in skoraj že podobna želeju.

Ali lahko uživanje določene hrane spreminja okus sperme?

Zagotovo si že slišal govorice o učinkih, ki jih ima na spermo uživanje ananasa. Četudi ni prepričljivih znanstvenih dokazov, ki bi to potrdili, je razumljivo, da hrana z močnim okusom in vonjem vpliva na okus in vonj sperme.

Okus sperme, Dr. Shirin Larkhani, vonj sperme, sadje, hrana
Ananas: dobri stari pregovorni prijatelj okusne sperme.

Hmmm, raje ananas ali cvetača?

Živila z močnim okusom, kot so na primer cvetača, brokoli, česen in kofein, lahko povzročijo neprijeten okus ali vonj sperme. Medtem pa lahko ananas, pomaranče in ostalo sladko sadje spermo naredijo bolj sladko. To je v veliki meri posledica načina razgradnje encimov v hrani. Ti vplivajo na beljakovine – v tem primeru tudi na spermo. Sperma ima včasih lahko tudi grenak okus, ker je bazična. To lahko spremeni uživanje kisle hrane, vendar bi za spremembo okusa morali zaužiti res veliko kislega.

Okus sperme, Dr. Shirin Larkhani, vonj sperme, sadje, hrana
Okus sperme lahko spremeni tudi dejstvo, če je moški kadilec ali ne.

Na okus sperme med drugim vpliva tudi količina vode, ki jo moški popije. Bolj kot je hidriran, blažji bo okus. Prav tako pa obstaja večja možnost, da bo sperma blažjega okusa, če moški uživa zdravo prehrano.

Kaj pa narediti, če ima sperma zares grozljiv okus ali vonj?

Ljudje imamo običajno odlično zmožnost presojanja vonjev in okusov, s katerimi je nekaj narobe. Tako kot na primer hitro zaznamo vonj gnilobe ali pokvarjene hrane. Če ima sperma zares slab vonj ali okus po pokvarjenem, je to lahko znak, da ima proizvajalec sperme zdravstvene probleme. Ker lahko gre za kakšno vnetje ali spolno prenosljivo bolezen, je v takih primerih smiselno poiskati zdravniško pomoč.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button