ZdravjeŽivljenjski slog

Spanec, pridi, pridi!

V poletnem času je lahko naš bioritem nekoliko obrnjen na glavo. Pozni večeri in jutra, ki večkrat postanejo pozni dopoldnevi, lahko v našem spalnem ritmu povzročijo pravo zmedo. Ko bi se morali naspati, pa se nam spanec izmika. Kaj storiti?

Vsi poznamo tisto klasično “če zaspim takoj zdaj, spim osem ur.” Ko ne moremo zaspati nam gre po glavi, “dobro, še sedem …” Ure tečejo, spanca pa od nikoder. Nismo utrujeni, pa naj si še tako prizadevamo najti najudobnejši položaj v postelji, preštejemo sto tisoče ovčk, zehamo, se obračamo, spanca pa ni in ni. Pri vsem tem (žal) ne bo pomagalo niti pogledovanje na uro.

Misliš, da se dogaja samo tebi?

Brez skrbi, nisi edini! Znanstveniki, ki se ukvarjajo s spanjem vse pogosteje ugotavljajo, da je spanec zelo povezan s človekovo podzavestjo. Tudi če se ti zdi, da nekih vidnejših in resnejših težav nimaš, te v tvoji podzavesti lahko morijo majhne težavice, ki se iz dneva v dan kopičijo in nalagajo. Vse to pa lahko prispeva k nespečnosti.

Preden se odpraviš spat se skušaj čim bolj pomiriti sam s seboj. Odmisli težave, ki te pestijo in se prepusti popolni relaksaciji. Ta bo namreč odločilno pripomogla, da spanec lažje najde pot k tebi.

spanec, spanje, nespečnost
Vsi poznamo tisto: “Če zaspim takoj, spim osem ur.”

Kako najlažje priklicati spanec?

Vemo, poletje zagotovo ni najbolj optimalen čas za vzpostavljanje spalnega ritma. Žurke tu in žurke tam, klepetanje pozno v noč, filmi in serije, pa še kakšno pozno branje se znajde vmes. Poletni spalni ritem je torej vse prej kot optimalen. Vendar verjemi, telo ti bo ob pričetku študijskega leta hvaležno, če svoj spalni ritem urediš čim prej. Zagotovo ne bo enostavno, vendar imamo zate nekaj nasvetov, kako najhitreje priklicati spanec.

  • Lahko noč, zasloni! Zelo mikavno je v postelji surfati po družbenih omrežjih in brskati po spletu, še lažje je prižgati računalnik in si pogledati del serije. Vendar ima modra svetloba, ki jo oddajajo elektronske naprave, vse drugo, kakor pa pozitivne učinke na priklic spanca. Reci torej lahko noč svojim elektronskim napravam!
spanec, spanje, nespečnost
Reči lahko noč zaslonom!
  • Mmm, kako diši! Ugotovili smo že, da je relaksacija izrednega pomena pri tem, da kar se da enostavno zaspimo. Če imaš s tem težave, ti morda lahko pomagajo vonji. Poskusi svoji spalnici dodati vonj po eteričnih oljih, najbolj efektiven pa naj bi bil vonj sivke.
  • Beli hrup. Ob besedi hrup bi najbrž pomislili na vse drugo, kot pa spanje. Gre za beli hrup, ki pomaga prikrivati okoliške hrupe, ki lahko motijo tvoje spanje. Poskusi, morda pa ti pomaga.
  • Vzpostavi urnik. Čim prej! Človeško telo je namreč naravnano tako, da veliko lažje funkcionira ob dobro zastavljeni rutini. Ni ti treba takoj odpovedati vseh večernih dejavnosti, ki te še čakajo v poletnih mesecih, pač pa proti koncu poletja postopoma vzpostavljaj normalen spalni urnik. Telo ti bo hvaležno!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button