Okolje

Ej, voznik pazi na žabe!

Vsako pomlad se narava prebudi iz zimskega spanca, a za nekatere živalske vrste je to obdobje, ko se srečajo z nevarnostmi na cesti. Žabe, ki se odpravijo na svoje poti selitve, postanejo tarča avtomobilov, ki neusmiljeno prečkajo njihovo pot. Rezultat je množično umiranje teh žab, kar predstavlja grožnjo njihovemu obstoju.

Zakaj vsako leto prihaja do te težave?

Žabe dvoživke večino leta preživijo skrite na kopnem, pod kamni, listi ali v jamah. Glavni razlog za selitev dvoživk, vključno z žabami, je razmnoževanje. Ko pride pomlad, se iz gozdov, kjer pozimujejo, selijo k stalnim mrestiščem v vodi. Selijo se torej iz njihovih zimskih zatočišč do vode, kjer se razmnožujejo. To poteka zvečer ali ponoči, saj so tako varne pred plenilci, bolj pa jim ustrezajo tudi večerne temperature.

Na njihovi selitveni poti pride do težave, ker morajo pogosto prečkati ceste, po kateri se vozijo avtomobili, kar za njih predstavlja veliko nevarnost, zato marca in aprila videvamo grozne prizore množic mrtvih žab na cestiščih.

žabe, dvoživke
Žabe prečkajo cesto, da pridejo do vode, kjer se razmnožujejo.

Kako lahko pomagamo žabam?

Lokalne skupnosti se trudijo izboljšati razmere za te živali. Na žabe opozarjajo prometni znaki, ki žal vedno ne zadoščajo oz. ne pomagajo dovolj. Pogoste rešitve so obcestne ograje, ki dvoživkam preprečujejo prečkanje cest in jih usmerjajo v varne prehode. Gre za učinkovito, a drago in posledično redko rešitev, ki je postavljena zgolj na najbolj kritičnih odsekih cest.

Zelo pogosto se prostovoljci organizirajo in pomagajo pri ročnem prenašanju žab preko cest. Z njihovo pomočjo se na spletni strani Pomagajmo žabicam objavljajo kritični kraji po Sloveniji, kjer žabe potrebujejo pomoč pri prečkanju ceste. Uspešne selitve prav tako objavljajo na družbenih omrežjih, kjer informacijam lahko redno slediš in spremljaš dogajanje na območjih, ki so za žabe precej kritična in potrebujejo tvojo pomoč.

Eno takšnih akcij organizira Društvo študentov za naravoslovja, ki poteka vsak večer po 19. uri pri Treh ribnikih v Mariboru, kjer prostovoljci prenašajo dvoživke čez cesto.

žabe, dvoživke
Prostovoljci pomagajo žabam tako, da jih nesejo čez cesto.

Pomen žabjih selitev

Ne smemo pozabiti, da so selitve žab ključnega pomena za ohranjanje njihovih populacij in ekosistemov. Žabe so pomemben člen prehranjevalnih verig, prispevajo k raznolikosti in stabilnosti habitatov. Žal pa prevečkrat postanejo žrtve neusmiljenega prometa. Vzrok za to tragedijo je pogosto pomanjkanje ustrezne infrastrukture, kot so prehodi za živali in zaščitne ograje, ki bi jih varovale pred avtomobili. Poleg tega je ozaveščenost voznikov o tej problematiki še vedno premajhna.

Prilagoditev infrastrukture s prehodi in ograjami ter obveščanje javnosti so torej ključnega pomena pri reševanju te problematike. Če želimo ohraniti bogastvo narave, moramo stopiti skupaj in ukrepati za zaščito žab ter drugih ogroženih živalskih vrst pred neusmiljenimi učinki prometa. Le tako lahko zagotovimo, da se ne bo izgubila (še ena) pomembna sestavina našega planeta.

Rebeka KRASNIĆ
Unsplash

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button