Okolje

S kolesom na pot, da bo zrak manj onesnažen

Zaradi onesnaženega zraka živimo 1 do 2 leti manj

Gašper Bergant nas je v  akciji April – Mesec BREZ Svinjarije že naučil, kako ravnati s smetmi in kje pristane zavržena hrana, zdaj pa je čas, da se posvetimo še mobilnosti in s tem odpravimo onesnažen zrak.

Promet močno onesnažuje zrak

Priznam, tudi mene se kdaj prime lenoba in mi namesto vožnje s kolesom bolj zadiši udobje avtomobila. Takrat poskušam najti tisoč in en izgovor, zakaj pa tokrat res ne morem s kolesom na faks. Zunaj dežuje, po predavanjih se mi mudi naprej, nakupljena živila ne bodo šla v nahrbtnik, torba je pretežka … Ne glede na to, kak razlog najdem, tehtnica se na koncu vedno prevesi v stran kolesa, saj z njim ne poskrbim le zase, ampak tudi za zrak in okolje okrog sebe.

Zrak je dandanes namreč tako onesnažen, da zaradi njega človek v povprečju živi 1 do 2 leti manj. Najbolj ogroženi so otroci, ki imajo manjšo kapaciteto pljuč, vdihujejo pa močno onesnažen zrak, kar lahko vodi v resne težave. Nič bolje se ne godi ljudem, ki živijo ob cestah z gostim prometom, saj ta povzroča večje tveganje za nastanek raka, srčnih bolezni in težav z dihanjem. Prav promet prispeva velik delež k onesnaženosti, saj smo ljudje navajeni, da tudi za krajše poti uporabimo avtomobil.

Zelene alternative

K zmanjšanju onesnaževanja lahko največ prispevaš, če namesto avtomobila uporabiš kolo ali se na pot odpraviš peš. S kolesarjenjem boš ostal v dobri formi in videti boš kar deset let mlajše. Poleg tega pa boš poskrbel tudi za daljšo življenjsko dobo svojega srca. Na kolesu boš porabil manj vatov energije, kot jih avtomobil na enaki razdalji porabi le za luči. Z dihanjem pa boš uporabil zgolj petino kisika, ki ga za delovanje potrebujejo motorna kolesa. Pa še škodljivih plinov ne boš proizvajal.

Izbereš lahko tudi avtobus, katerega potniki bi v nasprotnem primeru za svoje poti uporabili do 40 avtomobilov. Avtomobili so za nas nevarni tudi med prometnimi zastoji. Takrat namreč v notranjost vozil prodrejo izpušni plini stoječih avtomobilov, zaradi katerih potniki dihamo kar 10-krat bolj onesnažen zrak.

Še vedno nisi prepričan, ali je kolesarjenje zate?

Morda je eden izmed tvojih izgovorov tudi, da živiš na deželi in tam zrak pač ni tako onesnažen. Na žalost ti moram sporočiti, da onesnaženje potuje in zato čist zrak praktično več ne obstaja. Znano je, da so Kalifornijci vdihovali onesnažen zrak, ki je tja pripotoval s Kitajske.

Če še vedno nisi prepričan, ali je kolo prava odločitev, te bo morda prepričalo še zadnje dejstvo. Z zmerno 30-minutno rekreacijo na kolesu boš porabil približno 8 kalorij na minuto, kar v enem letu znese kar 11 kg maščevja. To pomeni, da si lahko privoščiš tudi kak kos tortice, saj ga boš med potovanjem iz točke A na točko B zagotovo pokuril.

 

 Urška KUR
 Pexels
ikona snemalec Miha HORVAT

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button