Kultura

V spomin najboljšemu Bondu: Sean Connery

V 91. letu starosti je umrl legendarni škotski igralec Sean Connery, je sporočila njegova družina. Igralec je bil najbolj znan po upodobitvi britanskega tajnega agenta Jamesa Bonda iz istoimenske filmske franšize. V svoji dolgoletni igralski karieri je prejel številne nagrade, tudi oskarja.

S svojim značilnim škotskim naglasom in šarmom je Sean Connery zaznamoval številne filme. V karieri, ki je bila dolga več desetletij, je igral v številnih filmih.

Velja za najbolj prepoznavnega igralca, ki je upodobil znamenitega Jamesa Bonda. V vlogi agenta 007 je nastopil v sedmih filmih.

“Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega,” je ob neki priložnosti dejal Connery.

Verjetno najslavnejši škotski igralec se je rodil v Edinburghu v delavski družini. Pri 23 letih se je v izbiri med igralstvom in profesionalnim nogometom odločil za prvo možnost, za kar je kasneje dejal, da je bila ena njegovih pametnejših odločitev. Pred tem je opravljal več različnih del, med drugim je dostavljal mleko in vozil tovornjak.

Nepozaben Bond v sedmih filmih

Connery je bil ljubljenec oboževalcev Bonda, saj je na različnih lestvicah premagal tudi priljubljenega Rogerja Moora in aktualnega agenta Daniela Craiga, ki je preminulega kolega opisal kot enega resničnih velikanov filma.

Izmišljenega tajnega agenta je interpretiral v sedmih filmih franšize, ki še ni končana: Dr. No (1962), Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Le dvakrat živiš (1967), Diamanti so večni (1971) ter Nikoli ne reci nikoli več (1983).

Kot navaja spletna filmska baza podatkov IMDb, so nekateri verjeli, da bo vloga Jamesa Bonda zaznamovala njegovo kariero, vendar je dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, ki je posnel kopico uspešnih filmov.

Od policista do pravega gospoda

Največje priznanje je dosegel z vlogo irskega policaja v filmu Nedotakljivi Briana De Palme iz leta 1987. Osvojil je oskarja za stransko vlogo in s tem ukradel pozornost glavnemu igralcu filma Kevinu Costnerju.

Videti ga je bilo mogoče v še številnih drugih filmih, kot so Marnie Alfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu Kennetha Branagha (1974), Ime rože Jean-Jacquesa Annauda (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod Stevena Spielberga (1989), Vzhajajoče sonce Philipa Kaufmana (1993), The Rock Michaela Baya (1996) in Družba pravih gospodov Stephena Norringtona (2003).

Filmi Sean Connery vredni tvojega karantenskega časa

Dr. No

Film, ki je iz Connery naredil svetovno zvezdo in prva upodobitev James Bonda na velikem platnu. Preveri še ostalih šest filmov iz te serije, naslove najdeš nekaj odstavkov višje.

Marnie

Ker filma, ki ga je posnel Alfred Hitchcock, ne moremo izpustiti iz seznama.

Umor na Orient ekspresu

Pandemija nam je predelavo prestavila na 2021. Zato si privošči verzijo iz 1974.

Ime rože

Kriminalka, kjer se glavni junak zoperstavi cerkvi, da uspešno reši sumljive smrti v samostanu.

Nedotakljivi

Film, ki je Conneryu prinesel edinega oskarja je tudi ena najboljših kriminalk o organiziranem kriminalu v času prohibicije v ZDA.

Indiana Jones in Zadnji križarski pohod

Če te zanima, kako z dežnikom premagati letalo, je to pravi film zate!

Lov na rdeči oktober

Napeti triler iz časa hladne vojne.

The Rock

Film Michaela Baya, predno je začel snemati 101 del franšize Transformers in norost, ki je Nicolas Cage ter s ščepce karizme Connerya.

Družba pravih gospodov

Conneryev zadnji celovečerec po katerem se je igralsko upokojil.

 

Za seboj je pustil svojo soprogo Micheline ter sinova Jasona in Stephana.

 

 STA, DOSTOP.si
 Rob Mieremet, CC BY-SA 3.0 NL, via Wikimedia Commons
ikona snemalec Movieclips Classic Trailers, austinmillbarge22, TrailersPlaygroundHD, MistarMuffin

Sorodni članki

Back to top button