KulskoKultura

“Pohotnež” iz Pompejev: ko se v zgodovino zapišeš z masturbiranjem

Če bi bili nenadoma zamrznjeni v času, se nam verjetno hitro poraja nekaj aktivnosti, ki jih ne bi radi počeli preostanek dolge večnosti. Izgleda pa, da je nesrečna usoda kljub temu doletela nič hudega slutečega prebivalca Pompejev, ki je izbruh Vezuva dočakal še pred svojim "izbruhom".

Leta 79 pred našim štetjem je starorimsko mesto Pompeji blizu Neaplja pokopal vulkanski pepel bližnjega Vezuva. V trenutku, ko je mesto pokrila odeja pepela, je bilo več kot 1000 prebivalcev za zmeraj zamrznjenih v čas. Med njimi pa so arheologi našli tudi moškega, za katerega sumijo, da je bridki konec dočakal med samozadovoljevanjem.

Fotografijo moškega, ki si s svojo desnico daje duška, so prvotno objavili na Instagram profilu arheološkega parka Pompeji leta 2017. In kot požar se je razširila po spletu – “pohotnež” iz Pompejev je postal svetovni meme. Pa smo ga morda samo prehitro obsodili?

Pompeji = mesto divjega razvrata?

Pompeji so bili presenetljivo liberalen kraj. Celo v moderni dobi se obiskovalci ostankov mesta čudijo nad podobami penisov, vklesanimi v pločnike in stene. Po celotnem mestu naj bi penisi služili kot smerokazi do najbližjega bordela.

Bordeli so bili v Pompejih izredno priljubljeni, prostitucija pa ni bila samo zakonsko dovoljena, temveč je veljala za družbeno normo. Moški in nekatere premožne ženske so jih obiskovali, saj je bilo to od njih praktično pričakovano.

Italija, Vezuv, izbruh Vezuva, masturbiranje, moški, zgodovina, pohotnež iz Pompejev, penis, bordel, spolnost, seks, vulkan
V starem Rimu je penis veljal za odganjalca slabih pogledov.

Spolnost takrat ni nosila različnih predsodkov, kot jih nosi danes. Seks je bil obravnavan kot samo še ena telesna potreba – kot prehranjevanje ali iztrebljanje. Seveda pa so tudi takrat imeli določene družbene norme, kaj je sprejemljivo in kaj ne.

Eden izmed bordelov je še danes odprt za stranke – a zdaj izključno za turiste. Dvonadstropni bordel Lupanar so začeli izkopavati leta 1862, v njem pa so našli številne nazorne erotične in zabavne grafite ter umetnine.

Kaj pa se je z gospodom zgodilo v resnici?

Skupaj z ostalimi prebivalci je tudi našega pohotneža po izbruhu vulkana ubil vroč piroklastičen tok. Vročina je povzročila upogibanje okončin žrtev – tako ob udarcu, kot tudi kasneje, ko so bili ljudje že mrtvi.

To je razlog, da so mnoge žrtve našli v nenavadnih položajih, kar po vsej verjetnosti velja tudi za pohotneža. Kakorkoli že – izbruh Vezuva vsa ta leta nazaj je bil velika tragedija, ki se nas tako ali drugače dotakne še tisočletja po tem, ko se je zgodila.

DOSTOP.si / SV
Unsplash, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button