Kultura

Dan evropskih avtorjev na FF: predelava romana v serijo Primeri inšpektorja Vrenka

Ob branju knjig je mogoče neizmerno uživati in pri tem narediti nekaj dobrega zase, za svojo samozavest in celostno rast, vendar sodobni tržni mehanizmi mlade napeljujejo k hitreje dostopnim in manj zahtevnim virom užitka. Evropska komisija je zato dala pobudo za Dan evropskih avtorjev, s katero želimo mlajše generacije dodatno spodbuditi k branju knjig ter jim pomagati odkriti raznolikost in bogastvo evropske literature. Namen praznovanja je tudi ozaveščanje mladih, kako pomembne so knjige in kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju.

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Javna agencija RS za knjigo so podprli pobudo Evropske komisije, da se tudi v Sloveniji pridružimo praznovanju Dneva evropskih avtorjev, ki bo potekalo letos prvič 27. marca. Pobudi pa se s prireditvami in dogodki pridružujejo tudi številne izobraževalne ustanove in kulturne institucije.

Filozofska fakulteta Maribor (Oddelek za slovanske jezike in književnosti) in Mladinski kulturni center Maribor – literarni program MKC Črka sta združila moči in v goste povabila priljubljenega pisca kriminalk, Avgusta Demšarja.

Iz knjige v serijo

Avgust Demšar je pisatelj, ki piše detektivske zgodbe. V letih 2007-2012 je ustvaril enega prvih slovenskih cikličnih detektivskih opusov, šest romanov s skupnim imenom Primeri inšpektorja Vrenka. Za svoj literarni prvenec Olje na balkonu (leta 2008), za drug roman Retrospektiva (leta 2009), za četrtega z naslovom Evropa (leta 2010) in petega z naslovom Hotel Abbazia (2011) je bil nominiran za nagrado Kresnik, Delovo nagrado za najboljši roman minulega leta.

Na podlagi prvih treh Demšarjevih romanov je RTV Slovenija v letu 2020 posnela in predvajala serijo Primeri inšpektorja Vrenka. V letu 2022 je RTV Slovenija pristopila k realizaciji druge sezone serije, tokrat na podlagi Demšarjevih romanov Evropa, Hotel Abbazia in Obsedenosti v času krize. Pisatelj trenutno ustvarja svojo dvanajsto kriminalko z naslovom Estonia, ki predstavlja tretji del trilogije s skupnim imenom Vodnjaki in katere prva dva dela sta romana Cerkev (Pivec, 2020) in Tajkun (Pivec, 2022).

Avtorja, ki so mu mediji in bralci nadeli številne laskave nazive, npr. prvo pero slovenskega detektivsko-kriminalnega romana, bo na Filozofski fakulteti Maribor, v predavalnici 2.7, v ponedeljek, 27. marca 2023, ob 10.00, gostila dr. Dragica Haramija. Nastop je namenjen študentom, odprt pa je tudi za širšo javnost.

MKC Maribor
MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button