Zabava

Kje (in kako) preživeti najstrašnejšo noč v letu?

Noč čarovnic od A do Ž.

Noč čarovnic. »Praznik«, če mu tako lahko rečemo, ko se širom sveta našemimo v čarovnice, zombije in podobne strašljive zadeve in rajamo do zgodnjih jutranjih ur. Kaj pa pravzaprav vemo o izvoru tega praznika?

Noč čarovnic (oziroma Halloween) je praznik, obeležujemo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi).

V originalu se slavi predvsem v angleško govorečem svetu, npr. na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Nekako ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (čarovnice, pošasti …) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije, nekako podobno, kot pri nas počnemo v času pusta. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča (tega pa smo prevzeli tudi v naših krajih).

Noč čarovnic ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih.

 

Izvor praznika

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta (in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo), a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup.

S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum. V noči pred tem dnem, po starem rimskem verovanju sodeč, je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je ta morala ostati do prihodnje pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi, ki spijo in dušami umrlih. V tej noči so se simbolično ugasnila vsa ognjišča. Verovalo se je tudi, da mrtvi poslednjič pridejo na njihov svet, zato so jim na pragih svojih hiš nastavljali hrano. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir, ter vanje vstavili gorečo svečo, češ da bi tako pregnali grešne duše, a dobrim pokazali pot do njihovih hiš. Kasneje so to vlogo prevzele buče.

 

Kam za Noč čarovnic?

Mi pa že komaj čakamo Noč čarovnic, ker se takrat vedno veliko dogaja. Kateri so torej tisti dogodki v Mariboru, ki jih 31. novembra nikakor ne smeš zamuditi?

  • Dance of the Undead – Tradicionalni dogodek, ki se bo odvil na Štuku. Predvsem za ljubitelje elektronske glasbe.
  • Halloween v MC Pekarna – Kot pove že ime, se bo rajalo na drugi strani Drave, v Pekarni. Pravijo, da bo tam še posebej peklensko, ker na tako noč pač ne greš plesat na Navihanke. Maske (strašljive, seveda) zaželene.
  • Tradicionalni Halloween s Skebeepi – V Baru Kaos tradicionalno poskrbijo za vse ljubitelje ska, punk, reggae in rock glasbe, da se na najbolj strašen večer v letu družijo ob dobri glasbi in vrčku piva. Vstopnina je minimalna.
  • Halloween Night – v Piranhi. Spij koktejl ali dva, podruži se s frendi in noč bo hitro mimo. Za posebej drzne pa pripravljajo tudi napitek iz krvi. Tako vsaj pravijo.
  • Luka Basi & Skupina Skater – Za vse, ki vam rock in rave ne dišita preveč, organizira zabavo tudi Bowling Center Strike.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KS
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button