Kultura

Odprti mikrofon za pogumne standup komike

Na Štuku so se zbrali standup komiki začetniki, na čelu z Admirjem Baltićem

Vsak izmed nas pozna koga, ki bi lahko stopil na oder in s svojim humorjem nasmejal občinstvo. Odprti mikrofon je nadobudnim komikom začetnikom omogočil prav to, na koncu pa je občinstvo nasmejal še zvezda večera Admir Baltić.

Letošnji open air dogodki res nimajo sreče z vremenom. Zaradi možnosti dežja se je tudi Odprti mikrofon preselil v notranje prostore Štuka. Komiki so na oder stopili v kavarni, ki se je kmalu napolnila z radovednimi študenti.

Od albanščine do dela na mlinu

Odprti mikrofon je tokrat potekal prvič, ga je pa voditelj Sebastjan Spital že takoj razglasil za tradicionalnega. V zabavanju množice se je preizkusil tudi sam in nam razložil zakaj govori nerazločno in zakaj je iti na Hrvaško na morje enako, kot iti na kosilo k tašči.

Odprti mikrofon
Odprti mikrofon je povezoval ŠOUM-ov hišni standup komik Sebastjan Spital.

Kmalu je mikrofon predal Luki Dimitrijeviću, ki se je v vlogi komika na odru znašel prvič. Čeprav njegove fore o tekmi med Mariborom in Olimpijo niso požele preveč uspeha, pa mu je bolje uspela razlaga o albanščini v celjskih šolah. Kljub vidni nervozi, je na koncu dobil velik aplavz spodbude.

Iz Novega mesta je na Štukov odprti mikrofon prišel tudi Miha Pleskovič. Najprej se je nostalgično spomnil sošolca Ritonje, nato pa razložil še svojo taktiko, s katero nikoli ne izgubi ključev. Da je občinstvo zelo težko nasmejati, je na Štuku spoznal tudi Miha, ki pa si je na koncu vseeno prislužil lep aplavz.

Največ smeha se je slišalo med nastopom Dejana Ikovica – Bushija, ki je sproščeno in brez težav poprijel za mikrofon. Najprej nam je razložil, kako je dobil vzdevek Bushi, nato pa za tiste s slabim znanjem geografije povedal še nekaj o svojem domačem kraju Solčavi. Tam dela kot mlinar, kar je odlično izkoristil za zaključek svojega nastopa.

Kot zadnji mladi komik je nastopil Matej Pušnik, ki je svoj nastop izkoristil za preizkušanje novih »one linerjev«. Povedal je tudi nekaj zgodbic, občinstvo pa je najbolj nasmejala razlaga, zakaj so punce kot kolo.

Za piko na i še Admir Baltić

Zvezde seveda pridejo zadnje, zato je ob zaključku večera nastopil Admir Baltić. Tudi on nas je najprej opozoril, da bo Odprti mikrofon izkoristil za preizkušanje novih šal, kar pa se na količini smeha ni kaj preveč poznalo.

Včasih je bil študent, ki je na koncu le diplomiral in si zaslužil delo v mednarodnih korporacijah – Hoferju, Lidlu, Sparu … Priznal je, da kadar ga nekdo vpraša, kaj počne, zelo težko odgovori iskreno. Z lahkoto pa laže vse tja do pol milijona evrov. Povedal nam je tudi zgodbo o tečaju za duhovno rast, kjer sta glavno vlogo odigrala guru in rjavi kontejner. Tik pred koncem se je zavzel še za muhe, ki so po njegovem mnenju premalo spoštovane za delo, ki ga opravljajo.

Odprti mikrofon
Za dober zaključek smo se nasmejali Admirju Baltiću.

Ob spremljavi nevidne kitare je svoj nastop zaključil s pesmijo o dekletih in tako do konca pripeljal prvi tradicionalni Odprti mikrofon. Ta bo v prihodnosti zagotovo gostil še več vzhajajočih standup komikov, ki bodo dovolj pogumni, da svoj material preizkusijo prav na Štuku.

 

 Urška KUR
 Patrik KOCIPER

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button