Kultura

HBO, Netflix in POP TV pobrali največ virtualnih emmyjev

Prva virtualna podelitev televizijskih nagrad emmy v zgodovini je sinoči minila v znamenju ameriških televizij HBO in POP TV, ki sta z ameriško dramsko serijo Nasledstvo in kanadsko komično serijo Schitt's Creek prejeli največ nagrad.

Podelitev je vodil komik televizije ABC Jimmy Kimmel v prazni dvorani. Ob upoštevanju socialne distance so mu pomagali nekateri redki oznanjevalci nominacij in zmagovalcev. Zaradi pandemije koronavirusa so bili drugi po svojih domovih pred računalniki. Tudi nominiranci v posameznih kategorijah, ki so se z zahvalnim nagovorom vključili v prenos televizije ABC. Kot je v navadi pri tovrstnih nagradah, so bila sporočila udeležencev tudi politična. Američane so pozivali, naj se udeležijo predsedniških volitev.

Serija Nasledstvo je osvojila sedem nagrad, skupaj pa je televizija HBO pobrala 30 emmyjev. K temu je ob Nasledstvu pripomogla serija Watchmen, ki je dobila 11 emmyjev oziroma največ od vseh. V kategoriji komedij je izstopala serija Schitt’s Creek, ki je POP TV prinesla devet od skupaj desetih emmyjev. Netflixu pa jih je pripadlo 21, med drugim po zaslugi serije Ozark.

V sagi o medijskem magnatu in otrocih, ki se prepirajo za njegovo nasledstvo, je emmyja ob prvi nominaciji po 12-letni igralski karieri osvojil 41-letni Jeremy Strong za najboljšo moško glavno vlogo, serija pa je dobila tudi emmyja za scenarij in režijo.

Nasledstvo je tako z nagradami v tej kategoriji nasledil Igro prestolov, ki je kraljevala v štirih od zadnjih pet let. Praznih rok pa so ostale serije Krona, Deklina zgodba, Ozark, Mandalorian, Killing Eve, Better Call Saul in Stranger Things.

Billy Crudup je pri svojih 52 letih dobil prvega emmyja za stransko moško vlogo v drami televizije Apple The Morning Show. Julija Gardner pa svojega drugega pri 26 letih za stransko žensko vlogo v drami Ozark.

Euphoria, Watchmen in I Know This Much Is True

Zendayja je osvojila emmyja za najboljšo žensko vlogo v drami televizije HBO Euphoria. V seriji igra najstnico, ki se preizkuša alkohol, droge, in spolnost ter se spopada s travmami, ki so del odraščanja. S 24 leti je najmlajša dobitnica emmyja v tej kategoriji. Med drugim je premagala Olivio Colman, Jodie Comer, Lauro Linney in Sandro Oh.

Serija Watchmen o samooklicanih super-herojih je osvojila emmyja v kategoriji krajših televizijskih serij ali filmov. Regina King ga je osvojila za najboljšo žensko vlogo v tej kategoriji, soigralka Yahya Abdul-Mateen II za stransko žensko vlogo, ustvarjalec Damon Lindelof pa za scenarij.

Emmyja za glavno moško vlogo v krajši televizijski seriji ali filmu je dobil Mark Ruffalo za vlogo v I Know This Much Is True. 52-letni Ruffalo se je emmyja razveselil na svojem domu. Bil pa je tudi med tistimi, ki so Američane pozivali, naj gredo na volitve, da “pozdravijo državo in poskrbijo drug za drugega”.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button