Kulsko

Te dokumentarce moraš nujno pogledati! Obljubimo, da ti ne bo žal

Vsi poznamo dokumentarce, to so serije in filmi, ki pritegnejo našo pozornost z resničnimi zgodbami iz preteklosti in danes. Spoznajmo torej nekaj najbolj zanimivih dokumentarnih filmov.

Včasih si poleg filmov in serij, ki so nam že tako dobro znani, zaželimo nekaj novega. Se pogosto vprašaš, kaj še sploh lahko pogledaš ali kaj te še sploh zanima? Leto 2023 ponuja številne nove dokumentarce, ki bodo pritegnili tvojo pozornost, razširili tvoje obzorje in poskrbeli za spremembo v tvojem življenju.

Na seznamu se najde nekaj za vsakogar. Tematike filmov in serij se gibljejo od športa, osebnega življenja, ljubezni do glasbe ter številnih drugih priljubljenih tem. Pripravi se, da dodaš spodnje nove dokumentarne filme na svoj seznam ogledov.

Kateri so najnovejši dokumentarci?

Včasih, ko se dotakneva je film, ki govori o mehkem rocku. To je žanr, ki je v sedemdesetih letih 20. stoletja prevladoval v pop glasbi po vsem svetu. Film opisuje vzpon in padec avtorjev tega obdobja.

Prelomna točka je film namenjen ljubiteljem športa in predvsem ljubiteljem tenisa. Gre za novo Netflixovo dokumentarno serijo, ki spremlja teniške zvezde, ko trenirajo in tekmujejo po vsem svetu v upanju, da bodo postali najboljši v tem športu.

Superliga: Vojna v nogometu je dokumentarec, ki prikazuje, da je v zakulisju najbolj priljubljenega športa na svetu veliko napetosti. Serija spremlja, kaj se zgodi, ko se znotraj lige pojavijo ideje za odcepitev. Voditelji športa so se prisiljeni odločiti, ali želijo braniti ali razveljaviti dolgoletno tradicijo nogometa.

Cena Gleeja ali The Price of Glee govori o razliki med resničnostjo in fikcijo. Kot vemo, je bila Glee serija, polna zabavnih pesmi in plesnih točk, toda stvari zunaj serije niso bile tako lahkotne. Ta dokumentarec se tako osredotoča na njihove največje spore, tragični smrti Naye Riverie in Coryja Monteitha, ter številne druge težave.

Projekt 1619 je dokumentarna serija, ki sta jo predstavila Pulitzerjeva nagrajenka Nikole-Hannah Jones in revija New York Times in ni povprečna lekcija zgodovine. Ta šestdelna serija postavlja posledice suženjstva in prispevke temnopoltih Američanov v ospredje zgodovine našega naroda.

Pamela: Zgodba o ljubezni govori o zgodbi Pamele Anderson. Poznamo jo po zaslugi Hulujevega Pam & Tommyja, ampak tokrat Pamela v dokumentarcu vrača svojo lastno pripoved. Andersonova s svojimi besedami in osebnimi videoposnetki pripoveduje zgodbo o svojem vzponu do slave.

Kaj so še tematike številnih novih dokumentarcev?

Nejevoljni popotnik govori o zvezdniku Eugene Levyu in njegovem raziskovanju neverjetnih krajev, vključno z Japonsko, Portugalsko, Maldivi, Finsko in drugimi. Če poznamo Levyja, bo osem epizod serije zagotovo polnih suhoparnih šal in smešnih situacij.

Emergency NYC spremlja številne medicinske strokovnjake v New Yorku, ki usklajujejo svoje intenzivno delo z zasebnim življenjem.

Papež: Odgovori je španska serija, ki se osredotoča na srečanje med papežem Frančiškom, trenutnim voditeljem katoliške cerkve, in desetimi odraslimi različnih starosti in ozadij. Nenavadna skupina med klepetom, posnetim v Rimu, razpravlja o več vprašanjih, vključno s feminizmom, vlogo žensk v cerkvi, reproduktivnimi pravicami, vprašanji LGBTQ, duševnim zdravjem, rasizmom in še več.

Kako obogateti je serija v osmih delih. V seriji avtor Ramit Sethi pomaga številnim odraslim in družinam – vključno z zmagovalcem The Circle – in jim svetuje kako obogateti.

Najdaljši tretji zmenek je dokumentarec, ki spremlja Khani Le in Matta Robertsona, kako najdeta pot do ljubezni, potem ko sta obtičala v Kostariki v prvih dneh COVID-a. Predstavljaj si: spoznaš super osebo, se odločiš, da greš z njo na spontano potovanje … in pandemija udari, ko sta v drugi državi.

Stephen Curry: Podcenjen je dokumentarec, ki ga boš lahko cenil tudi če nisi ljubitelj košarke. Gre za zgodbo odraščanja Stephena Curryja. Od časa, ko je bil študent, do štirikratnega prvaka lige NBA, ta film dokumentira Curryjev vzpon med zvezde z intimnimi cinéma vérité, arhivskimi posnetki in intervjuji s kamero.

Stan Lee je dokumentarec, ki je nastal ob 100. rojstnem dnevu Leeja, ko je Disney uradno napovedal dokumentarni film o legendarnem ustvarjalcu stripov. Projekt naj bi podrobneje predstavil življenje in zapuščino Leeja, čigar Marvelovi liki, kot so Captain Amerika, Iron-Man, Spider-Man, Črni panter in drugi, so imeli velik učinek na kulturo.

Torej, kaj boš gledal?

Vsak dokumentarec je zanimiv na svoj način. Če te zanima šport, kultura, življenje številnih bogatih Američanov ali kaj podobnega, boš na tem seznamu zagotovo našel film, ki ti bo všeč.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button