GlasbaKulskoZabava

Lampiončki 2024: kaj češ lepšega?

Študentska organizacija Univerze v Mariboru in ŠTUK sta 30. maja pripravila tradicionalno poslastico ob zaključku študijskega leta. Lampiončki, ki veljajo za enega največjih in najbolj priljubljenih dogodkov na prostem, so tudi letos privabil zajetno množico obiskovalcev. Kdo so bili nastopajoči? Kako smo se imeli? Nas je tudi letos zmočil dež?

Kot ponavadi so na glavnem odru nastopili priznani in aktualni glasbeniki. To so letos bili Crvena jabuka, Modrijani, Mambo Kings, Leopold I., Jet Black Diamonds in Smetnaki.

Lampiončki, ŠOUM, 2024
V študentskem kampusu se je dogajanje začelo že ob 18.00.

Na Lampiončkih se najde za vsakega nekaj

Za razliko od vremenske napovedi, kateri ni pomoči, je glasbeni program Lampiončkov vsako leto skrbno izbran. Tokrat so nekoliko izstopali Modrijani, saj so prvi narodnozabavni ansambel, ki je nastopil na Lampiončkih. Morda so prav zaradi svoje drugačnosti in priljubljenih skladb bili na odru tako težko pričakovani.

Program je bil raznolik in je zagotovo zadostil različnim glasbenim okusom in generacijam. Obiskovalci so namreč uživali v rock hitih Crvene jabuke, energičnih ritmih skupine Mambo Kings in unikatnih izvedbah Leopolda I., ki se mu je na odru pridružil še Emkej, Smetnaki ter skupina Jet Black Diamonds so otvorili oder in s svojima nastopoma dobro ogreli občinstvo.

Lampiončki, ŠOUM, 2024
Z glasbo Crvene jabuke je bilo moč slišati prepevanje celega občinstva.

Koncertni program in izvrstno vzdušje

Zvečer so se odprla vrata koncertnega dela z nastopom Smetnakov in njihovih pesmi ob spremljavi trobente. Pevec skupine opisuje dogajanje na Lampiončkih tako: “Vajb je. Tisti, ki so tu, so dali vse od sebe”. In vajb je bil resnično dober. Kljub temu, da je zaradi bližajočega se poletja bilo še svetlo, so obiskovalci brez sramu in z mladostno samozavestjo plesali na energične ritme.

Ko je sonce dnevu pomahalo v slovo, so oder prevzeli člani skupine Jet Black Diamonds, ki jih že dobro poznamo iz Šourocka. A od takrat se je za skupino spremenilo veliko stvari. “Vedno večja publika, vedno večja prepoznavnost, več špilov in nova glasba,” pojasnjuje član skupine, Urban Koritnik.

Nadaljevali smo z repom Leopolda I., ki je z nepričakovanim presenečenjem zagotovo vzbudil pozornost v vseh prisotnih. Na oder se je namreč prikradel Emkej, ki je skupaj z Leopoldom I. poskrbel za odlično vzdušje. Na odru smo tako bili priča raperskemu duo, za katerega nismo vedeli, da smo ga potrebovali.

Lampiončki, ŠOUM, 2024
Leopold I. in Emkej sta s svojim nastopom aktivirala celotno občinstvo.

Dober vajb do vrhunca noči

Bolj smo se bližali vrhuncu večera, večja množica se je trla pod odrom. Za vrhunec glasbenega večera so poskrbeli Crvena jabuka in Modrijani, ki so poskrbeli za izjemno vzdušje in množično petje občinstva. S svojimi najbolj znanimi komadi so prevzeli občinstvo in množica se ni mogla upreti glasnemu prepevanju. Prav to je čar Lampiončkov.

S tem se seveda dogajanje še ni zaključilo. Mambo Kings so z energičnim nastopom nadaljevali zabavo, kjer so obiskovalci v dobrem vzdušju in v objemu prijateljev prepevali še pozno v noč. Lampiončki se namreč še nikoli niso končali hitro.

Lampiončki, ŠOUM, 2024
Ob nočnih urah smo bili priča množični udeležbi.

So Lampiončki bili deževni?

Kot vemo, so Lampiončki znani po tem, da jih spremlja dež, a letošnje leto je bilo nekoliko drugače. Kljub rahlemu škropljenju dežja, ki se je pojavilo proti večeru, to ni zmotilo razpoloženja obiskovalcev. Prav nasprotno – v primerjavi z lansko napovedjo – je tokrat vreme omogočilo nemoteno uživanje v glasbi in druženju s prijatelji, kar je cilj, h kateremu organizatorji stremijo prav vsako leto.

Lampiončki, ŠOUM, 2024
Organizatorja dogodka sta ŠOUM in Štuk.

Lampiončki so tudi letos dokazali, da so s svojo dolgoletno tradicijo in izjemno priljubljenostjo postali nepogrešljiv del študentskega življenja v Mariboru. Kako bolje proslaviti in zaključiti uspešno študijsko leto? Hvala Lampiončki, za izjemen zaključek študijskega leta in se vidimo prihodnje leto. Kaj češ lepšega?

Rebeka KRASNIĆ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Žan SENIČAR

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button