GlasbaZabava

40. Lampiončki: nea šparaj, sao haraj tudi v nalivu

Študenti smo končno dočakali ultimativni študentski praznik – odvili so se 40. Lampiončki! Letos so nastopili Big Foot Mama, Alo!Stari, MRFY, Joker Out, Farty Animals, Help! Beatles tribute in Ice on Fire. Za Lampiončke sicer že značilne padavine so tokrat dosegle nove razsežnosti, a to obiskovalcev ni ustavilo.

Po dveh letih (sicer za študente precej nezaželenega predaha) smo se lahko ponovno odpravili na Lampiončke. Ti so letos potekali nekoliko kasneje in tudi drugače kot običajno – Lampiončkove igre, ki so ponavadi potekale na isti dan kot koncert, so bile izvedene že v maju.

In zdaj gre zares – čas je za koncertni del Lampiončkov!

Od Lampiončkovih iger naprej smo študenti nabirali kondicijo, saj smo vedeli, da na vrata že trka največji mariborski študentski dogodek, največji dogodek v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) in hkrati največji študentski praznik našega univerzitetnega mesta.

Ura je odbila 17.00 in na travnati ploščadi v študentskem kampusu na Gosposvetski so se začeli zbirati najbolj zagreti obiskovalci. Kot prvi so na oder stopili Farty Animals, skupina, ki je z odličnimi priredbami glasbeno povezovala celoten večer. Za napovedovanje je sicer skrbel hišni komik Lampiončkov Gašper Bergant.

Sledili so stari znanci Lampiončkov, HELP! A Beatles tribute, ki so dokazali, da popularnost fantov iz Liverpoola tudi po več desetletjih med mladimi še ne namerava usahniti.

Help! Beatles tribute | Med nastopom skupine Help! je še veselo sijalo sonce.
Lampiončki 2022, 40. Lampiončki, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, študenti, glasba, koncert, Farty Animals, Prjatučki, Ice on Fire, MRFY, Joker Out, Big Foot Mama, Alo!Stari, Alo Stari, Help! Beatles tribute, Gašper Bergant | Ice on fire so nas opomnili na jesenski natečaj Šourock 2021.
Lampiončki 2022, 40. Lampiončki, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, študenti, glasba, koncert, Farty Animals, Prjatučki, Ice on Fire, MRFY, Joker Out, Big Foot Mama, Alo!Stari, Alo Stari, Help! Beatles tribute, Gašper Bergant | Farty Animals so celoten večer povezali v simpatično glasbeno celoto.

  Pozdrav iz Šourocka

  Nato so Lampiončkov oder zapolnili novomeški hardrockerji Ice on fire, ki se jih mariborska publika zagotovo še dobro spomni kot finalistov lanskega natečaja Šourock.

  Nekje v tem času se je nebo odločilo, da na zabavo povabi tudi kakšen naliv ali dva. Sledilo je iskanje streh in širjenje pozitive, da bo ziher hitro nehalo, a se je izkazalo, da so bile napovedi napačne. To pa obiskovalcev ni ustavilo, da pod odrom ne bi peli, plesali in se zabavali v dežju. Najbolje pripravljeni so prišli opremljeni z anoraki in dežnimi škornji, ostali pa so se v imenu dobre zabave prepustili mokri osvežitvi.

  In nato naši najljubši prjatučki

  Po Ice on fire je sledil nastop še ene novomeške skupine, “prjatučkovMRFY, ki v zadnjih letih navdušujejo z izrazito raznolikimi avtorskimi skladbami, pred kratkim pa so nam postregli tudi s povsem svežim albumom, Use. 40. Lampiončki so bili zanje prvi, glede na odlične odzive publike pa skoraj zagotovo ne tudi zadnji.

  | Pogled MRFY-jev z odra …
  Lampiončki 2022, 40. Lampiončki, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, študenti, glasba, koncert, Farty Animals, Prjatučki, Ice on Fire, MRFY, Joker Out, Big Foot Mama, Alo!Stari, Alo Stari, Help! Beatles tribute, Gašper Bergant | … in zorni kot obiskovalcev.

   Legende slovenske rock scene: Big foot mama

   Kot frontlinerji večera so nastopili Big foot mama, ki so na odru preživeli tudi največ časa. Posebne predstavitve skupina verjetno ne potrebuje – obiskovalci so se popolnoma prepustili skoraj že zimzelenim skladbam, kot so Črn tulipan, Nisem več s tabo in Led s severa.

   Lampiončki 2022, 40. Lampiončki, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, študenti, glasba, koncert, Farty Animals, Prjatučki, Ice on Fire, MRFY, Joker Out, Big Foot Mama, Alo!Stari, Alo Stari, Help! Beatles tribute, Gašper Bergant
   Big foot mama je ena izmed največjih slovenskih glasbenih skupin, kar so potrdili tudi z odličnim nastopom.

   Nastopu je sledil vložek Gašperja Berganta, ki je s pomočjo prvih nastopajočih, Farty Animals, predstavil štiridesetletno zgodovino Lampiončkov in se po preteklih obdobjih sprehodil s pomočjo glasbe, ki so jo poslušali takratni študenti.

   Lampiončkov večer pa je bil poleg spominjanja preteklosti in proslavljanja sedanjega trenutka tudi priložnost za osvojitev študentom ljubega oddiha – absolventskega izleta. V dopolnjevanju klasičnih štajerskih fraz iz Štajerskega Arga sta se pomerili Nika in Neža. Na zaslužen študentski oddih se bo z agencijo Collegium odpravila slednja.

   Umazane misli na odru in blatne misli pod njim

   Naslednji na odru so bili Joker Out, eno izmed trenutno najbolj vročih imen slovenske glasbene scene. Fantje z vokalistom Bojanom Cvjetićaninom na čelu so popolnoma obnoreli množico, ki je še vedno vztrajala v dežju, in jo odlično pripravili na sklepni del letošnjega študentskega praznika.

   Joker out
   Joker Out so na Lampiončkih med drugim predstavili tudi skladbe s svojega drugega albuma, Umazane misli.

   … in udaren zaključek večera

   Kot zadnji so nastopili domačini Alo!Stari, priljubljeni skejt punkerji, ki so na domačem prazniku študentov nastopili prvič. Z udarnimi avtorskimi komadi in kakšno sprotno priredbo so zaključili vrhunski večer, na katerem je odlična volja obiskovalcev kljubovala popolnoma vsem oviram.

   Če smo se letos česa naučili, smo se tega, da naslednje leto o nakupu obvezne opreme – anoraka in gumi škornjev – razmislimo prej. Recimo, preden začutimo prve kaplje dežja. Se vidimo na 41. Lampiončkih!

   Lampiončki 2022, 40. Lampiončki, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, študenti, glasba, koncert, Farty Animals, Prjatučki, Ice on Fire, MRFY, Joker Out, Big Foot Mama, Alo!Stari, Alo Stari, Help! Beatles tribute, Gašper Bergant | Alo!Stari so bili udarni kot vedno.
   Lampiončki 2022, 40. Lampiončki, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, študenti, glasba, koncert, Farty Animals, Prjatučki, Ice on Fire, MRFY, Joker Out, Big Foot Mama, Alo!Stari, Alo Stari, Help! Beatles tribute, Gašper Bergant | Obiskovalci so z njimi vztrajali do konca – Nea vem kam, Alo stari, Maček Muri in ostale pesmi so napovedale zaključek 40. Lampiončkov.

    Sara VOCOVNIK
    Patrik KOCIPER

    Sara Vocovnik

    Novinarka

    Sorodni članki

    Back to top button