Glasba

Brutal Partysan: gverilci na lokalni koncertni sceni

Društvo Brutal Partysan tvori skupinica mladih glasbenih navdušencev, ki v Mariboru že nekaj let na lastno pobudo organizira neprofitne koncerte raznih manj znanih alternativnih glasbenih skupin.

Svoje dogodke večinoma manifestirajo v klubu MC Pekarna, v katerem se je pod okriljem društva brutalnih partizanov do danes zvrstilo že dvanajst koncertov iz serije Metal Erection, ki se običajno dogodijo na vsakih nekaj mesecev, na njih pa praviloma nastopijo po tri domače ali tuje glasbene skupine. O društvu Brutal Partysan, predvsem pa o principih njihovega delovanja sem se pogovarjal z ustanovnim članom Darjanom Lorenčičem. 

1. Društvo Brutal Partysan je nastalo v poletnih mesecih leta 2017. Čeprav obstajate šele dobri dve leti, se je v času delovanja društva pod vašim okriljem zvrstilo že kar nekaj koncertnih dogodkov. Kako ste prišli na idejo, da boste za namene organiziranja koncertov ustanovili lastno društvo?

Neuradno smo pravzaprav začeli že okoli leta 2015, ko smo v MC Pekarni organizirali prvi koncert iz serije Metal Erection, društvo pa smo tudi uradno registrirali dve leti kasneje. Do vsega skupaj je prišlo bolj kot ne po naključju, ko sem med študijsko izmenjavo v Pragi spoznal prijatelje iz Nemčije, ki so imeli svoj bend in so z njim želeli nastopiti v Sloveniji. Odločil sem se, da jim bom pomagal, zato sem stopil v kontakt z nekaterimi lokalnimi klubi in zanje organiziral dva koncerta. Prvi se je zgodil v klubu MC Pekarna, drugi pa dan kasneje v Ambasadi v Beltincih. Dober obisk teh dveh dogodkov je dal zagon, da smo s prijatelji nekaj kasneje začeli delati Metal Erection. Rad bi omenil, da smo izredno hvaležni Ramizu Derliću iz društva IndiJanez, ki nam je to omogočil v Pekarni.

2. Kdo so vaši člani in kakšne so njihove vloge pri organizaciji dogodkov?

Na začetku je naše društvo imelo tri člane. Poleg mene sta bila še Luka Kutoša in Vanja Beznec. Takrat smo študirali v Mariboru, poznali pa smo se že od prej, saj vsi trije prihajamo iz Prekmurja. Delo smo si seveda medsebojno porazdelili. Začeli smo tako, da sem jaz poskrbel za organizacijo, Luka je prevzel tehnična opravila, Vanja pa je skrbela za catering, pri vhodu pobirala prispevke ipd. Kasneje so se nam pridružili še trije novi člani, ki imajo pri izpeljavi dogodkov prav tako podobne naloge, Alen Šarkanj in Tilen Najžar večidel pomagata Vanji, Simon Fabjan, ki se je društvu pridružil nazadnje, pa podobno kot Luka skrbi za tehnično področje.

3. Osredotočate se predvsem na metal koncerte, ki večinoma potekajo v Mariboru. Imate poleg metal koncertov na repertoarju še kakšne druge glasbene žanre? So vaši dogodki omejeni le na klub MC Pekarna?

Osredotočeni smo predvsem na “underground” glasbo, kar pomeni, da nismo omejeni zgolj na metal, ampak smo pripravljeni organizirati vse, kar sodi pod neko alternativo. Organizirali smo denimo že punk in hard core koncerte, kakšne gotske zadeve, pa tudi dogodke z elektronsko industrijsko glasbo. Verjetno se bomo v prihodnosti lotili še kakšnega dark wave koncerta, saj je ta zvrst, v nasprotju z nekaterimi drugimi, ki jih je treba šele obuditi, trenutno izjemno aktualna. Večino dogodkov resda naredimo v klubu MC Pekarna, a sodelujemo tudi z drugimi koncertnimi prizorišči, v Mariboru npr. še z barom Kaos, poleg tega pa smo bili aktivni še v lendavski Mansardi in beltinski Ambasadi, pa sta oba kluba do danes na žalost že propadla. Tu je še mladinski center Gornja Radgona, v katerem smo konec septembra prvič organizirali dvodnevni dogodek.

4. Kako je pri organizaciji tovrstnih dogodkov s finančno platjo? Se prijavljate na razpise? Ste morda pridobili kakšne sponzorje?

Na razpise se za zdaj še nismo prijavljali, najbrž pa se kdaj v prihodnosti še bomo. Tudi sponzorjev nimamo, naše društvo trenutno v celoti deluje po načelu “naredi sam”. Na koncertih zbiramo prispevke, ki so prostovoljni, z njimi pa pokrijemo nujne stroške, če se seveda dovolj nabere. Včasih se namreč zgodi, da moramo na koncu prispevati tudi sami.

“Naše društvo trenutno v celoti deluje po načelu ‘naredi sam’.”

5. Začeli ste z že omenjeno serijo koncertov, ki ste jih poimenovali Metal Erection. Novembra se je odvila že dvanajsta edicija niza, na teh dogodkih pa ste poleg številnih slovenskih skupin gostili tudi nekatera tuja, vzpenjajoča se imena, denimo Moldavijce Infected Rain in Italijane Hideous Divinity. Kako se sodelovanje s tujimi, mednarodno odmevnejšimi izvajalci razlikuje od domačih?

Kakšne posebne razlike med domačimi in tujimi izvajalci nisem opazil. Bendi so praviloma z nastopom pri nas zelo zadovoljni, tujcem običajno uredimo prenočišče v Arcontovem kontejnerju, ki je v te namene postavljen na območju Pekarne in je za prenočitev manjših skupin ljudi zelo dobro urejen.

6. Lahko kakšna odmevnejša imena pričakujemo tudi v prihodnje?

Pri svojem delu se bolj osredotočamo predvsem na lokalno sceno in relativno majhne bende. Tako je za nas še možno delati v lastni žiriji, pri profesionalnih izvajalcih pa to na žalost ni več mogoče. Kadar gre za večja imena, ki pridejo nastopat v Maribor, to običajno prevzame društvo IndiJanez, mi pa smo pripravljeni tudi kaj pomagati. Pomagali smo npr. pri koncertu norveške skupine Mayhem oktobra 2017 na Štuku. Trenutno imamo v načrtu marca organizirati trinajsti Metal Erection, razen tega pa bomo 21. decembra v Pekarni organizirali še darkerski večer z dvema DJ-ema iz Gradca, ki bosta vrtela predvsem post punk in dark wave glasbo, 28. decembra pa dogodek Everything goes z DJ-i iz Ljubljane.

7. Kakšen je odziv Mariborčanov na vaše dogodke? Bi si morda želeli boljši obisk?

Glede na to, da ima Maribor 100.000 prebivalcev in je naše drugo največje mesto, lahko rečem, da je scena tu za zdaj precej slabo razvita. Če primerjam npr. s Prekmurjem, se tam na enakem koncertu pogosto zbere občutno več ljudi. V Mariboru se celo dogaja, da je vstop na koncert prost, ljudje pa se raje kot na koncertu zadržujejo zunaj pred dvorano. Vendar pa opažam, da se v zadnjem obdobju stvari obračajo na bolje in so koncerti vendarle vsakič nekoliko bolj obiskani.

8. V štajerski prestolnici deluje še eno podrobno društvo, ki se imenuje Defenders of Metal (D.O.M.) in svoje dogodke organizira v konkurenčni dvorani Gustaf, ki je prav tako locirana na območju Pekarne. Imate z njimi kakšne stike? Ste kdaj razmišljali o sodelovanju?

Imamo stike, v preteklosti smo se tudi že pogovarjali o morebitnem sodelovanju, a na žalost potem ni bilo nič iz tega. Mislim, da je bilo njihovo društvo kasneje nekaj časa v mirovanju, zdaj pa zopet organizirajo s polno paro. Upam, da nam bo v prihodnosti uspelo kakšno sodelovanje, saj še zlasti na manj razvitih scenah, kakršna je mariborska, velja načelo: skupaj smo močnejši.

“Na manj razvitih scenah, kakršna je mariborska, velja načelo: skupaj smo močnejši.”

9. Kateri izmed dogodkov vam je ostal najbolj v spominu? Zakaj?

Mogoče se sliši klišejsko, ampak tukaj moram spet omeniti prvi dogodek Metal Erection, ki smo ga izvedli pred štirimi leti. Saj veš, prvega ne pozabiš nikoli. Odlično vzdušje je bilo tudi na šesti ediciji Metal Erectiona, ki je bila tematsko obarvana in se je zgodila v času martinovanja, jeseni 2016. Takrat so igrali izključno black metal bendi, to pa je bil tudi eden izmed prvih nastopov prekmurskih Srd, ki so do danes nabrali že precej kilometrine. Spomnim se, da je bil na tem eventu nadpovprečno dober obisk in je nastala prava “fešta”. Izpostavil bi še koncerta skupin Infected Rain, ki so po nastopu pri nas pridobili kar nekaj novih poslušalcev, in Grausame Töchter, ki so izstopale predvsem po bizarnosti. Na svojih koncertih namreč stavijo na številne elemente šoka, ki so po večini predvsem seksualno obarvani.

10. septembra je pri mariborski založbi Volosov hram izšla tudi tvoja prva avtorska knjiga, poljudnoznanstvena monografija, ki si jo naslovil 1919: Rdeče Prekmurje. Se morda spričo tega dejstva pod okriljem društva Brutal Partysan v prihodnosti obeta tudi organizacija dogodkov bolj literarne narave?

Za literarne večere je že pred časom padla pobuda znotraj društva. Pogovarjali smo se, da bi združili koncertni dogodek s predstavitvijo kakšne knjige, potem je pa dejansko tako naneslo, da je izšla moja knjiga. Zato smo septembra v mladinskem centru v Gornji Radgoni skupaj z založbo Volosov hram organizirali dvodnevni dogodek, v katerega smo zajeli oboje, koncert in predstavitev te knjige. Novembra smo organizirali še literarna večera v Mariboru in Murski Soboti, kaj podobnega bomo verjetno počeli tudi v prihodnje.

 

 Rok KODBA
 osebni arhiv

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button