Glasba

Šourock 2023: Štuk ponovno začinili mladi talenti

Minila je že druga sreda Šourocka na Štuku. Tokrat so se nam predstavile skupine Code, SP!CY, Slow Monkeys, Cona 40 in Razpad Sistema. Spoznali smo številne raznolike glasbene žanre, malce zaplesali ob glasbi in se na kratko pogovorili z bodočimi (in zdajšnimi) zvezdami Slovenije.

Kako drugače bi lahko opisali drugo Šourock sredo na Štuku kakor z besedami posebna, živahna, groovy in vsekakor edinstvena. Glasbeni natečaj, ki nam je že prejšnji teden predstavil navdušujoče skupine, je tokrat k enačbi dodal še 5 izvrstnih skupin. Seveda še naprej ostaja vprašanje, kdo bo zmagovalec, a odločitev postaja vedno težja po vsakem koncu polfinala. Kdo nas bo spremljal še naprej? Kaj se bo odločila žirija? Od finalnega nastopa nas loči le še nekaj tednov in še eno polfinale, ki bo potekalo 20. septembra.

Skupine pojejo, plešejo in se veselijo še naprej!

Kot prvi so na oder stopili pevci in igralci skupine Code, petčlanski bend iz Maribora, ki je svojo zgodbo pričel s petjem coverjev, in je zdaj že postal pravi avtorski bend progresivne glasbe. Njihova izjemno dobra vokalna in instrumentalna zasedba se vsekakor vtisne v spomin. Skupina s ponosom pove, da so zagnani in enostavno ljubijo glasbo ter svojo ljubezen z veseljem tudi delijo.

Mlad in zagnan bend Code je svoje talente prikazal in dokazal na odru Štuka.

Kot drugi so se predstavili igralci in pevci skupine SP!CY, simpatična peterica, ki res pokaže svojo energijo. Skupina navduši vse, tako mlajše kot starejše, in tako tudi zapolni dvorano. S svojimi coverji oživljajo slovensko pop in rock sceno, avtorska pesem Ekstazija pa je definitivno vredna Štukovega odra. Brez dvoma bodo navdušile tudi vse bodoče avtorske pesmi.

Coverji pesmi znanih slovenskih avtorjev so privabili obsežno publiko.

Nato so sledili Slow Monkeys, skupina s sedmimi člani in zelo zanimivim imenom. A kljub imenu so daleč od počasnega. Navdušujejo s svojo nasmejanostjo, dobrimi vokali ter dobro inštrumentalno zasedbo. Seveda pa se znajo tudi pohecati. Na Šourock so se prijavili z namenom, da pokažejo, da niso samo simple garage band, to pa smo videli tudi vsi poslušalci.

Bend iz okolice Celja nam je prikazal, da njihova glasba seže tudi daleč po Sloveniji.

Nato so na Šourock odru nastopili Cona 40, ki so svoje ime prevzeli po prometnem znaku, ki so ga videli med vožnjo. Sami so dejali: »Svoj zvok črpamo iz rezervarjev funka in diska preko filtrov moderne indie pop glasbe.« Njihova glasba nam je omogočila, da se sprostimo, uživamo in zaplešemo.

Skupina iz Kopra, žejna špilčkov, snemanja in ustvarjanja, se je na Štukovem odru predstavila predzadnja.

Kot zadnji so na oder stopili Razpad Sistema, petčlanska zasedba, ki igra raznolike glasbene žanre. Njihova želja je, da bi svoje avtorske komade razširili daleč po Sloveniji. Komadi izvirajo iz rock in grunge scene ter inkorporirajo pop vokale. Zapolnili pa so tudi Štuk dvorano.

Noč je zaključila skupina Razpad Sistema, ki nas je popeljala vse do neba.

Na Šourock-u se ponovno vidimo naslednji teden in 18. oktobra

Naslednjo sredo, 20. septembra, na Štuku sledi še zadnji večer polfinalov. Na sporedu je še šest skupin: TamburaTeam, Babooni, Pižoni, DEMM bent, Final Page in Plejade.

Nato sledi odločitev komisije. Takrat bomo dobili težko pričakujoč odgovor – kdo so zmagovalci? Kdo bo torej nasledil lanske zmagovalce Smetnake? Kaj vse lahko pričakujemo v nadaljevanju? Odgovori na vsa vprašanja sledijo v naslednjih nekaj tednih. Pomembno pa je, da si zapomnimo: Šourock je, se nadaljuje in bo še naprej!

Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button