Delo

Kako napisati odlično spremno pismo: od nagovora do zadnje pike

Ob pošiljanju prošnje za zaposlitev si večkrat razbijamo glavo, kako napisati karseda dobro spremno pismo, ki bi potencialnega delodajalca prepričalo v to, da smo prava izbira zanj. Preveri nekaj osnovnih navodil, kako napisati čim boljše spremno pismo, ki bo opozorilo nate in na tvoj življenjepis.

Ko veš, kako napisati dober življenjepis, ki vsebuje vse tvoje osnovne podatke, lahko spremno pismo uporabiš kot dodatek za trženje svojih mehkih veščin. Dobro spremno pismo ti lahko pomaga, da te povabijo (vsaj) na razgovor. Preveri nekaj napotkov, kako ga napisati čim bolje.

Poišči ime delodajalca in njegove kontaktne podatke

Osebno naslavljanje delodajalca ti lahko predstavlja prednost. Ni treba, da gre za delodajalca, temveč za nekoga, ki je oglas za delo objavil – torej za osebno naslavljanje. To bo bralcu pokazalo, da istega spremnega pisma nisi poslal desetim delodajalcem. Poskrbi pa seveda, da imena ne prepišeš narobe.

Izberi ustrezno pisavo

Izbrana pisava mora biti berljiva in profesionalna. Zelo varna odločitev je Times New Roman – klasična pisava, ki jo poznajo vsi, bralca pa ne bo odvrnila od dejanske vsebine tvojega pisma.

iskanje zaposlitve, zaposlitev, prošnja za delo, življenjepis, razgovor, oglas za delo, Times New Roman, nagovor, delovno mesto, komuniciranje
Pisava naj ne bo tako vpadljiva, da bi bralca odvrnila od same vsebine pisma.

Začni s formalnim nagovorom

Nagovor naj bo spoštljiv. Če veš koga naslavljaš, napiši “Spoštovani naziv in ime” ali “Spoštovana naziv in ime“, če bralca ne poznaš, pa se odloči za klasičen “Spoštovani”. Nagovoru naj sledi vejica, naslednji odstavek pa nato začni z malo začetnico.

Predstavi se in navedi na kakšno delo se prijavljaš

Vsako spremno pismo bi moralo biti zelo specifično za delovno mesto, na katerega se prijavljaš. Tako na začetku navedi, na katero delo se prijavljaš in kje si zasledil oglas zanj. Nato je čas za hitro predstavitev – povej kdo in kaj si.

“Pohvali” podjetje

V pismu poudari, zakaj bi te veselilo delo v prav tem podjetju. To lahko vstaviš bolj proti začetku ali nato, na koncu, pisma. Daj jim občutek, da so tvoja prva izbira.

Razloži, zakaj si kvalificiran za delo

V drugem odstavku je čas, da obsežneje spregovoriš o sebi in svojih kvalifikacijah. Prepoznaj svoje najboljše lastnosti ter jih jasno navedi. Nikakor ne filozofiraj nekam v tri dni. Vse, kar zapišeš, raje podpri z dejstvi. Navedene lastnosti podpri z izkušnjami iz preteklih del ali interesnih dejavnosti.

iskanje zaposlitve, zaposlitev, prošnja za delo, življenjepis, razgovor, oglas za delo, Times New Roman, nagovor, delovno mesto, komuniciranje
Spremno pismo ob prijavljanju na razpisano delovno mesto služi kot dodatek življenjepisu.

Zapiši svoje kontaktne podatke

Kontaktne podatke običajno zapišemo v glavo pisma (na vrh), lahko pa tudi ob koncu. Po tem, ko strnjeno poveš bistvo, delodajalcu priskrbi vse informacije, ki jih potrebuje, da te kontaktira.

Sledita naj zahvala in pozdrav

Na koncu spremnega pisma seveda omeni še, da si na voljo tako za osebni razgovor kot tudi za komuniciranje na daljavo. Nato bralca lepo pozdravi in se zahvali za čas, ki ga bo posvetil razmišljanju o tebi kot potencialnemu zaposlenemu.

Ne pozabi na lekturo

Ker želiš pokazati, da si sposoben in profesionalen, tvoje spremno pismo ne sme vsebovati kakršnihkoli tipkarskih škratov ali pravopisnih napak. Črkovanje besed lahko preveriš že med samim pisanjem, ko je izdelek končan, pa za drugo mnenje prosi še prijatelja. Nato pa klik na ikono “pošlji” in čakanje na rezultate.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button