Delo

Podjetništvo: Prvi koraki v podjetništvo

Mladi z vizijo, talentom ali samo z ''žilico'', ki kliče po razburljivem delu, ki je več kakor le varna služba z varno plačo, se pogosto podajo na pot podjetništva.

Te je že zamikalo, da bi tudi sam postal podjetnik? Vse kar je potrebno je, da svojo vizijo začneš uresničevati. Korak za korakom.

Prepoznaj svoja pričakovanja

Poznavanje lastnih pričakovanj glede dohodka je ključno merilo pri postavljanju ciljev. Vprašaj se:

 • Kaj mi pomeni uspeh?
 • Ali je moj cilj lasten in enakomeren dohodek?
 • Ali hrepenim po višjih nagradah?

Ob ustanavljanju lastnega podjetja se lahko odločimo, ali bo nam do dejavnost le-tega prinesla standardni in enakomeren dohodek, ali pa izberemo dejavnost v panogi, ki hitro raste in se nenehno razvija. Slednje zahteva velika denarna vlaganja, nenehno širitev lokacij, ponudbe in strank. Če si torej ambiciozen in hrepeniš po velikih dosežkih, potem se pripravi na 100% predanost, potovanja non-stop in delo sedem dni v tednu.

Poišči svojo industrijo ali nišo

Poleg tega, da panogo izberemo v skladu z našimi pričakovanji, so lahko tvoje trenutne izkušnje odlično izhodišče. Če si od malih nog očetu pomagal pri ”šušmarskih” gradbenih delih, potem je lahko ustanovitev gradbenega podjetja tvoja niša. Prav tako je lahko dobro poznavanje travniških rastlin odlično izhodišče za ustanovitev znamke naravne kozmetike. Seveda je pa je dobro, da imaš svojo dejavnost tudi rad. Za motivacijo namreč potrebuješ več kot le denar – potrebuješ tudi svoj namen.

Razišči svoj trg

Za dolgoročni uspeh je potrebno, da analiziramo razpoložljiv trg glede povpraševanja in potreb. Vprašaj se:

 • Kakšen je moj izdelek ali storitev?
 • Kdo so potencialne stranke?
 • Kako bom pritegnil stranke za nakup?
 • Kdo so moji konkurenti?

Če bi morebit v rodnem kraju želel odpreti picerijo se vprašaj:

 • Ali druge picerije v tem okolju uspevajo?
 • Je v bližini podobna picerija?
 • Kakšno je lokalno prebivalstvo in znotraj kakšnega cenovnega ranga si lahko privoščijo jesti?
 • Jim je pica sploh všeč?

Pogovori se s svojimi najbližjimi

Pri ustanavljanju podjetja je zelo pomembno, da tega ne storiš sam. Še preden se lotiš podjetništva, sporoči svoje ambicije in cilje družini in prijateljem. Del tvojega uspeha – ali pa celo večina – bo namreč odvisen od njihove podpore. Delal boš dolge ure, se spopadal z neštetimi izzivi, stresom in negotovostjo. V teh trenutkih boš potreboval podporo najbližjih.

Počasi gradi svoje podjetje

Številni menijo, da je hitra rast znak uspešnega podjetništva. Vendar resnica je, da se večina podjetij gradi počasi, skozi leta ali celo desetletja. Preden podjetniki štartajo svoj posel s polno paro se morajo še ogromno naučiti, priučiti, prilagajati, spreminjati in optimizirati. V mnogih primerih podjetniki obdržijo vsakodnevna delovna mesta, medtem ko v prostem času začenjajo z gradnjo svojega podjetja.

Čeprav morda iščeš razburljiv življenjski slog ni pametno, da z njim začneš z glavo skozi zid. Le preveri navedene korake in si zagotovi, da bo tvoja podjetniška pot dolga in uspešna.

 

 talentiran.si (vir)
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button