KulturaNovice

Na Nizozemskem so pripravili muzikal po Dnevniku Ane Frank

Na Nizozemskem so postavili muzikal, ki temelji na Dnevniku Ane Frank. Uprizoritev se zvesto drži poročila o judovski najstnici, katere zgodba o skrivanju pred nacisti v vojnem Amsterdamu je postala znana po vsem svetu. Ustvarjalci so prepričani, da jo je vedno znova treba pripovedovati.

Oder je sestavljen samo iz betonske Davidove zvezde. Ta je razdeljena na dele, ki predstavljajo prostore skrivališča, v katerem so več kot dve leti bivali družina Frank in še štirje posamezniki. Osem likov redko zapusti zvezdo, temveč poseda na kosih prtljage, ki je njihova edina lastnina, kar po pisanju agencije ustvarja napet občutek klavstrofobije skozi celotno produkcijo.

Producent Mark Vijn je povedal, da se še vedno naježi ob misli na nekaj ur, ki jih je preživel v resničnem prizidku, ki je bil skrit za knjižno omaro. “Tam smo bili samo nekaj ur, oni so bili dve leti. In niso vedeli, da bodo tam dve leti,” je povedal za AFP.

Kritike o tem, da muzikal ni primeren medij za tako tragično zgodbo, je zavrnil z besedami, da krepi čustva in nagovarja novo generacijo. “Gre za prvo produkcijo, v kateri glasba pripoveduje zgodbo. Predstavo smo ustvarili z glasbo, ker je bolj primerna za širšo publiko, predvsem mlajšo,” je povedal.

“To je zgodba, ki jo je treba ves čas pripovedovati”

Muzikal, ki so ga prejšnji teden uprizorili v mestu Beverwijk na severu Nizozemske, je obnovitev produkcije iz leta 2010. Kot je še povedal producent, so ga k temu navdihnili trenutni dogodki. “To je zgodba, ki jo je treba ves čas pripovedovati,” je dejal.

Na Nizozemskem so se lani podvojili incidenti antisemitizma, je pokazalo nedavno poročilo skupine CIDI, ki spremlja tovrstne dogodke. Antisemitski napadi so se sicer povečali po vsem svetu, odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna v Gazi, ki jo je sprožil napad skrajnežev Hamasa na Izrael.

“To je zgodovina, ki se vedno znova ponavlja. Nikoli ne smemo pozabiti, kaj se je zgodilo takrat, zato to ponavljamo,” je še dejal 56-letni producent.

Pesmi v muzikalu zajemajo razpon čustev, ki so prikazana v dnevniku: trenutki sreče in radosti se prepletajo z zvokom bombardiranja, policijskih siren in krikov Ane, ko se prebuja iz nočnih mor. Piko na i dajejo radijska poročila, ko postaja vse bolj jasna usoda Judov, ki so jih z Nizozemske deportirali v plinske celice. Ko je družina izdana nacistom, pesem prekine policijska sirena. Ana zadnja zapusti oder, na koncu pa ostane le še dnevnik, njena zapuščina svetu. Uprizoritev je po pisanju AFP požela dolge stoječe ovacije.

STA
Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button