Kultura

Hitlerjeva rojstna hiša bo postala dom policiji

V rojstno hišo nemškega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja se bo vselila avstrijska policija. Na tak način naj bi preprečili, da bi hiša postala romarski kraj za neonaciste.

Hitlerjeva rojstna hiša se nahaja v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji. Z vselitvijo policije v hišo se bo zaključil dolgoletni pravni spor med avstrijsko državo in lastnico hiše. Avstrijski parlament je leta 2016 sprejel odločitev o razlastitvi hiše. Vendar se je lastnica pritožila tako zaradi razlastitve kot višine odškodnine. Avgusta letos je lastnica tožbo izgubila.

Avstrija želi preprečiti ohranjanje spomina na nacizem.

Avstrija je lahko tako sprejela dokončno odločitev o usodi hiše, in sicer zdaj postala sedež okrajnega policijskega poveljstva ter policijskega inšpektorata Braunau. Notranje ministrstvo je zato objavilo arhitekturni natečaj za obnovo hiše.

Za tak ukrep so se odločili, saj naj bi po navedbah domačinov neonacisti pogosto pripotovali v Braunau, da bi se fotografirali pred Hitlerjevo rojstno hišo. S tem, da bo v hiši po novem bivala policija, želi avstrijska država poslati jasen znak, da ta stavba ne bi smela nikoli služiti kot kraj za komemoracijo nacionalsocializma.

Arhitekturne predloge za obnove hiše, ki bodo prispeli na natečaj, bo ocenjevala neodvisna skupina strokovnjakov, v kateri bodo poleg arhitektov še predstavniki mesta Braunau, državnega stanovanjskega sklada ter narodnega sklada za žrtve nacionalsocializma. Rezultati arhitekturnega natečaja naj bi bili znani v prvi polovici leta 2020.

Hitler (1889-1945) je v trinadstropni hiši v središču mesta, ki leži na meji z Nemčijo, preživel prve mesece svojega življenja. V preteklosti so imeli v Avstriji tudi načrte, da bi njegovo rojstno hišo porušili.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button