Glasba

Evrovizija 2023: Ukrajina ne bo gostiteljica, morda se seli v Veliko Britanijo

Organizatorji so se odločili, da Ukrajina prihodnje leto ne bo mogla gostiti tekmovanja za pesem Evrovizije. Šov se zato najverjetneje seli v drugouvrščeno Veliko Britanijo.

Na letošnji Evroviziji je zanesljivo slavila Ukrajina in njeni predstavniki Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Čeprav tradicija veleva, da zmagovalna država priredi tekmovanje v prihodnjem letu, pa to zaradi varnosti in drugih težav, s katerimi se trenutno spopada Ukrajina, ne bo mogoče. Evrovizija 2023 se zato morda seli v Veliko Britanijo.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) poudarja, da je Evrovizija eden najbolj zahtevnih in kopleksnih televizijskih produkcij, ki potrebuje 12 mesecev priprav in trdega dela. Ker ukrajinska javna radiotelevizija trenutno ne more zagotoviti vsem potrebam tekmovanja, so se organizatorji odločili, da bo Evrovizija potekala druge.

EBU se je zato obrni na BBC, saj je drugo mesto na letošnji ediciji tekmovanja dosegel britanski predstavnik Sam Ryder. Evrovizija bi Veliko Britanijo obiskala prvič po letu 1998, ko so britanci nazadnje zmagali s pesmijo Katrine and the Waves Love Shine a Light.

Na BBC-ju so potrdili, da so v pogovorih z Evropsko radiodifuzno zvezo. Kakšna bo njihova končna odločitev, pa še ni znano.

The Guardian
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button