Življenjski slog

Razgovor za službo: 6 trikov, kako si pomagati s telesno govorico

Razgovori za službo so običajno nekaj, kar nas dela malce nervozne. Bolj, kot to, da smo nemirni, pa nam bo pri uspehu pomagala telesna govorica. Ta je lahko veliko pomembnejša od tega, kar dejansko povemo. Preveri nekaj trikov, kako jo uporabiti v svoj prid.

Ne mencaj in se ne dotikaj pretirano

Nemirnost sporočamo z vsakršnim pretiranim mencanjem, recimo tapkanjem s prsti, popravljanjem ure, vrtenjem prstanov na roki, tresenjem nog … Takšen nemir naj bi možnost za uspeh na razgovoru zmanjšal za kar 26 odstotkov. Če se res ne moreš izogniti mencanju, to počni tako, da ne bo očitno – recimo migaj s prsti na nogah.

Smej se, a pravilno

Pri smejanju na razgovorih ne gre za količino, temveč za pravilno časovno uvrščanje nasmehov. Da ne boš dojet kot podrejen ali šibek, se nasmej ob pozdravu, med pogovorom o temah, ki te zanimajo, ter na koncu razgovora, ob poslavljanju.

razgovor, razgovor za službo
Ženske, ki se več smejijo, so dojete kot manj pametne.

Razgovor začni že na parkirišču

Z urejenim nastopom moraš začeti že preden stopiš v sobo, kjer bo potekal razgovor za službo. Zaposleni v podjetju te lahko namreč opazijo pred tem in lahko nanje dober vtis (ali nasprotno) narediš že pred samim razgovorom.

Obleci oblačila, ki se ti popolnoma prilegajo

To se morda zdi očitno, a oblačila lahko res naredijo razliko. Pa ne toliko, da bi ta morala biti najboljša, temveč, da dobro izgledajo in predvsem, da se prilegajo. Če ti je obleka kot ulita, boš izpadel bolj samozavesten. Pred razgovorom zato razmisli, kaj želiš z njo sporočiti, kakšne barve bi uporabil …

Ogledalce, ogledalce

Znanstveno je dokazano, da smo naklonjeni ljudem, ki zrcalijo naše obnašanje. Zrcališ lahko recimo držo izpraševalca, njegove geste rok, prikimavanje itd. S tem pa seveda ne pretiravaj.

razgovor, razgovor za službo
Če med govorom prikimavamo z glavo, sporočamo, da govorimo resnico.

Med čakanjem se zaposli

Ko boš čakal na razgovor, poskrbi, da ne boš gledal v zrak in se dolgočasil. Med čakanjem lahko še enkrat preletiš svoj življenjepis ali si ogledaš okolje, kjer čakaš. Morda dobiš kakšno idejo za začetek pogovora.

Iskanje zaposlitve – akcija!

Ne pozabi, kako je na razgovoru pomembna telesna govorica. Poleg stvari, ki jih boš povedal, prihodnjič vadi tudi telesno govorico. Pa vso srečo.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button