Delo

Stisk roke na razgovoru pove veliko o nas

Telesna govorica je "najbolj zgovorna" oblika komuniciranja z okoljem, vselej pa jo le redko uporabljajo povsem zavestno.

Telesna govorica je govorica, ki spregovori namesto vas, še preden vi izgovorite svoj prvi stavek. Iskalci zaposlitve so med drugimi pozorni tudi na močen, samozavesten stisk roke, ki ga spremlja pogled v oči.

Stisk roke, ki na vašem delodajalcu ne bo pustil dobrega vtisa je vsekakor tako imenovani prijem “mrtve ribe”. Gotovo ste se že kdaj rokovali z osebo, ki vam je ponudila mlahavo in nezainteresirano roko. Marsikdo se ne zaveda, da s svojim načinom rokovanja deluje, kot bi podal mrtvo ribo. Vsekakor pa na čvrstost stika roke sami lahko vplivamo, zato poskrbimo, da bo ta dovolj močan in samozavesten.

Tako kot lahko prijem mrtve ribe daje vtis slabiča, lahko “jekleni” prijem nakazuje napadalni značaj. V preveliki vnemi, da bi se predstavili kot samozavestni in odločni, ljudje pogosto uporabijo stisk roke, ob katerim se nam zdi, da se nam “drobijo kosti”. Tovrstni prijem lahko nakazuje željo po premoči, lahko pa ga uporabljajo tudi osebe, ki se čutijo slabotne in se bojijo, da bi si jih drugi podredili.

Tehnike rokovanja katerim se moramo predvsem med razgovorom za službo izogibati so tudi stiskanje prstov, toga roka, vlečenje za roko in pretirano stresanje.

Na kretnjo rok pa ne smemo pozabiti v prvi sekundi po rokovanju. Poleg samega stiska je pomembno tudi, da imamo med razgovorom roke razprte. To nakazuje osebnostne lastnosti kot so vdanost, odkritost in poslušnost. Prav tako lahko odkritost izraža dlan, ki je obrnjena navzgor, medtem ko dlan obrnjena navzdol nakazuje zadržanost ali celo gospodovalnost.

Seveda ima vsaka oseba svoj značaj in osebnost, ki jo med drugimi izraža tudi skozi svoje kretnje. Tako je tudi prav! Kljub vsemu pa je dobro, da se na razgovor konkretno pripravimo in med drugimi reguliramo tudi svoje kretnje.

 

 talentiran.si (vir)
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button