DeloIzobraževanje

Ko bom velik bom…? No, bom že videl na Kariernem sejmu

Tudi tokrat so se mladi na Kariernem sejmu lahko spoznali z možnostmi, ki so jim na voljo pri načrtovanju svoje karierne poti.

Marsikdo je sedaj na točki, ko se vpraša tisto vprašanje, ki smo se ga vsi spraševali, ko smo bili v prvem razredu: kaj bom, ko bom velik? No, izkazalo se je, da je odločitev težja, kot smo si sprva predstavljali. Z vsem tem so se mladi spopadali na letošnjem Kariernem sejmu. Na njem so se lahko bodoči študenti in bodoči prišleki na trg dela seznanili, kam jih bo ponesla karierna pot.

Kaj si pravzaprav sploh želim?

Dvorana Lukna je tokrat pomagala odgovoriti na vprašanje: kaj bom, ko bom velik? Res je, da na to vprašanje nikoli ne bo pravilnega odgovora, je pa Karierni sejem vsem nadobudnežem omogočil, da si vsaj začrtajo svojo poklicno smer. Poleg stojnic številnih fakultet so se predstavili tudi mnogi obrtniki, podjetja ter zasebne in javne službe, med njimi tudi Slovenska vojska in Slovenska policija.

Med številnimi razstavljalci javnih zavodov se je predstavila tudi Slovenska policija. Natančneje, Policijska uprava Maribor.

Izbire je res veliko… A katera je prava zame?

»No, profesorji so dejansko kar v redu, včasih pa se najde kdo, ki stvari malo oteži,« se je slišalo iz nekaterih stojnic. Spet pri drugih je bilo mogoče slišati: »Matematika in fizika sta v prvem letniku res težki, ampak če hodiš na predavanja in delaš sproti, ti nič ne bi smelo predstavljati težav.« Tako so se mladi spoznavali s fakultetami, ki bi se jih v prihodnje želeli udeležiti.

Na stojnicah fakultet je bilo slišati veliko praktičnih nasvetov, od tega, kako potekajo predavanja do spopadanja s številnimi izzivi (in včasih profesorji).

Kaj mi bo moje delo prineslo?

»Kaj pa ti, želiš pomagati ljudem?« smo prav tako lahko slišali na stojnicah. O tem so govorili predvsem na stojnici Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in pa seveda Slovenski policiji. Kariernih stojnic se je na sejmu našlo res veliko. Te so mladim omogočile, da so si lažje vizualizirali svoj morebitni sanjski poklic.

Možnost seznanitve s številnimi različnimi poklici in izobraževalno potjo do njih je bila ključ do uspeha na tokratnem Kariernem sejmu.

Kako lahko pot drugih pomaga meni?

Ob številnih stojnicah pa so se obiskovalci lahko udeležili tudi različnih predavanj. Petra Škarja je spregovorila o tem, kako je svoj hobi, ljubezen do knjig, uspela spremeniti v uspešno kariero, ki jo danes poznamo kot Založba 5ka. Fundacija PRIZMA pa je organizirala delavnico, ki je posamezniku omogočila odkrivanje svojega talenta in kako ga najlažje uporabiti na svoji karierni poti. Za zamuditi ni bilo tudi nastopa Roka Trkaja.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button