Izobraževanje

Mednarodna matura je odpovedana, odločitve o splošni maturi še ni

Mednarodna matura, ki bi morala potekati med 30. aprilom in 22. majem, je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedana. Dokončne odločitve glede splošne mature v Sloveniji, ki bi se morala začeti 5. maja s pisanjem eseja v maternem jeziku, medtem še ni.

Mednarodna matura je mednarodno priznan zaključek srednješolskega izobraževanja, ki ga izvaja neprofitna organizacija International Baccalaureate s sedežem v Ženevi. Na treh slovenskih gimnazijah, ki imajo ta program v svojih učnih načrtih – to so Gimnazija Bežigrad, II. gimnazija Maribor ter Gimnazija Kranj – je v lanskem šolskem letu mednarodno maturo uspešno opravilo 65 dijakov iz Slovenije in 23 tujcev.

Zaradi pandemije se porajajo vprašanja tudi okrog mature.

“Naši učenci, njihovo dobro počutje in napredovanje v prihodnjih življenjskih obdobjih so bili v ospredju našega razmišljanja, ko se odzivamo na to izjemno pandemijo,” so pri International Baccalaureate pojasnili odločitev, da letošnjo mednarodno maturo odpovedo.

Kaj pa bo s splošno maturo?

Kakšna bo usoda splošne mature, še ni znano. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Je za TV Slovenija povedala, da te dni s stroko preigravajo možnosti zamikov nekaterih rokov. A za zdaj niso sprejeli še nobene odločitve. So se pa strokovnjaki odločili, da matura bo. V naslednjih dneh naj bi šole dobile navodila, kako preverjati znanje v tem času in kako pripeljati šolsko leto do konca.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button