Izobraževanje

UKM koordinira testne dostope do aktualnih e-virov

Univerzitetna knjižnica Maribor ponuja in koordinira v mesecu aprilu 2020 testne dostope do različnih e-virov.

Številni testni dostopi so ponujeni na željo ponudnikov, zagotoviti čim širši dostop do znanstvenih in drugih informacij, seveda z nekaj dodatki prodajnega marketinga. Ker pri testiranjih prihaja do sprememb, vam priporočamo, da aktualno stanje spremljate na spletni strani Elektronski viri.

Tokrat bi vas posebej radi opozorili na testni dostop do nekaterih res eminentnih Elsevierjevih baz podatkov, ki so na seznamu zbrane pod skupnim začetnim imenom Elsevier. Založba SAGE je za testiranje ponudila multimedijske zbirke, založba De Gruyter ponuja brezplačne e-knjige, EBSCO pa je v testiranje ponudil njihovo največjo zbirko revij. Večina teh baz po izteku testiranja zagotovo ne bo na voljo, zato je intenzivno pregledovanje literature in iskanje informacij smiselno.

Prav tako vas želimo opozoriti na novost, to je na ​dostop do posameznih naročenih revij pri založbi Taylor and Francis. Žal nam ta servis v celoti še ni dostopen, smo pa ustvarili enotno vstopno točko za iskanje po revijah, ki so bile ali pa jih trenutno naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru.

Vsi e-viri so dosegljivi tudi od doma, in sicer ob uporabi avtorizacije (oddaljen dostop) na naslovu ukm.um.si/elektronski-viri.

Elsevier

Cell Press Journals

testiranje do 5.junija 2020
Eminentna zbirka znanstvenih revij s področja biologije. Revije, ki so v testiranju, so dostopne tudi znotraj informacijskega vira ScienceDirect.

ClinicalKey

testiranje do 5.junija 2020
Različne najnovejše vsebine s področja kliničnega zdravstva in medicine.

Embase 

testiranje do 5.junija 2020
Najnovejša biomedicinska literatura (članki, prispevki iz konferenc).

Funding Institutional 

testiranje do 5.junija 2020
Informacije s področja financiranja znanstvenih raziskav. Personaliziran dostop – ob uporabi Elsevierjevga osebnega računa, ki ga že imate ali pa si ga ustvarite v ScienceDirectu. Priporočamo prijavo iz omrežja UM ali preko oddaljenega dostopa. Ob prijavi najprej izberite možnost »Funding Institutional sign in «, ki se pojavi na spodnji levi strani aplikacije, na naslednjem ekranu »Get started«, nato pa uporabite avtorizacijske podatke osebnega računa, ki ga imate pri Elsevierju. Pravilna avtorizacija se izpiše v zgornjem desnem delu aplikacije, po vstopu v aplikacijo je običajno  potrebno klikniti na povezavo »Home«, ki se izpiše na sredi ekrana.

Reaxys 

testiranje do 5.junija 2020
Baza podatkov s področja kemije (lastnosti spojin, reakcij,…).

SciVal 

testiranje do 5.junija 2020
Vrednotenje, primerjava raziskovalnih dosežkov. Baza temelji na podatkih, ki so brani v citatnem servisu Scopus. Možne so primerjave med ustanovami oz. univerzami ipd. Personaliziran dostop – ob uporabi Elsevierjevga osebnega računa, ki ga že imate ali pa si ga ustvarite v ScienceDirectu. Priporočamo prijavo iz omrežja UM ali preko oddaljenega dostopa.

Academic Search Ultimate (EBSCO)

testiranje do 23.junija 2020
Multidisciplinarna zbirka ponuja študentom in raziskovalcem izjemno veliko število znanstvenih in drugih revij v polnem besedilu. Večina revij v zbirki spada v kategorijo recenziranih, mnoge pa so indeksirane tudi v obeh najpomembnejših indeksih citiranosti (Scopus, WosS). Več o zbirki na je moč najti na spletni strani ponudnika EBSCO. Zbirka je dosegljiva znotraj portala EBSCOhost.

SAGE Knowledge

testiranje do 7.julija 2020
Obsežna platforma, ki vključuje SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirke pokrivajo vsa področja družboslovja in vključujejo elektronske knjige, pregledna in referenčna dela ter video posnetke. Iskanje in brskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.

SAGE Research Methods Video

testiranje do 7.julija 2020
Zbirka prinaša video posnetke o učinkovitem raziskovalnem procesu. Na voljo je skoraj 500 posnetkov v skupnem trajanju 125 ur. Za lažje delo so uporabnikom na voljo spletni vodiči.

De Gruyter

testiranje do 30. junija 2020
V kontekstu ponujenih brezplačnih in časovno omejenih dostopov v času korona virusa smo pridobili testni dostop do 75.000 elektronskih knjig v polnem besedilu založnika De Gruyter in partnerskih založnikov. Gre za zbirko knjig, ki so bile objavljene med leti 1650 in 2016 in pokrivajo različna področja, predvsem humanistiko in družboslovje. De Gruyter Online je sicer informacijski portal, ki poleg elektronskih knjig ponuja tudi več sto znanstvenih in strokovnih revij, od tega nekaj več kot 100 v odprtem dostopu. . Univerzi v Mariboru servis kot celota ni dostopen.

Do knjig, ki so na voljo, najlažje dostopate tako, da v iskalniku izberete zavihek Publications in nato nastavite filter za iskanje samo na »Books«

Taylor and Francis Online

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema skoraj 2000 znanstvenih  revij v polnem besedilu istoimenega založnika. Univerzi v Mariboru servis kot celota ni dostopen, kljub temu pa dostop do obsežne zbirke povzetkov in referenc v člankih predstavlja pomembno informacijo. Uporabnikom Univerze v Mariboru so v polnem besedilu dostopne le tiste revije, ki so bile ali so trenutno naročene in seveda revije in članki, ki so v odprtem dostopu. Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor and Francis naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru.

 

 Univerza v Mariboru (UM)
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button