Kultura

Beseda leta bo najverjetneje povezana z epidemijo

Strokovna komisija za izbor besede leta ZRC SAZU je izbrala deset besed ali besednih zvez, ki gredo v finale. Dodana je še Delova beseda leta, tako da je v finalu 11 kandidatk, ki so večinoma povezane z epidemijo.

Beseda leta bo postala ena izmed naslednjih finalistk: dolgi kovid, komunikacija, kronometer, odlok, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka in voda.

Člani strokovne komisije so Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič, so zapisali v Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Med neologizmi, torej besedami, ki v jeziku še niso splošno uveljavljene, si kot najbolj posrečena po njihovih navedbah zasluži omembo beseda koronijec. Pomeni pripadnika generacije, rojene v času korone.

Za finalistke, ki se potegujejo za naziv beseda leta, bo mogoče oddati glas od 3. do 12. januarja točno opoldne, ko bo potekala slovesna razglasitev besede in kretnje leta. Pripravili jo bodo v atriju ZRC v Ljubljani. Zaradi epidemije covida-19 bo brez občinstva, a bodo zagotovili prenos v živo po kanalu YouTube.

Sodeluj v natečaju in napiši pesem leta

Izbor kandidatk za besedo leta je hkrati gradivo za t. i. pesem leta. Ta mora vsebovati vse naštete besede in še kaj po lastnem navdihu. Pesmi sprejemajo do 8. januarja na elektronskem naslovu beseda.leta@zrc-sazu.si. Avtorica ali avtor najboljše pesmi bo za nagrado dobil zvočno knjigo, in sicer Desetega brata Josipa Jurčiča v interpretaciji Iztoka Mlakarja.

STAkrog

Sorodni članki

Back to top button