GlasbaKulturaZabava

Festivali v avgustu: kje vse ti ponujajo glasbo in zabavo?

Na Mlad.si so tudi za avgust pripravili pregled festivalov po vsej Sloveniji. Kam se lahko odpraviš na poletni odklop?

Osrednjeslovenska

Film pod zvezdami

Kinodvor vsako leto v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad pripravi izbor premier in predpremier ter nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki so na ogled v letnem kinu pod zvezdami na dvorišču Ljubljanskega grada. Festival poteka od 13. julija do 5. avgusta, program pa si lahko ogledate tukaj.

Poletje v Stari Ljubljani

Vse od junija do konca avgusta v Ljubljani poteka tudi že tradicionalno Poletje v stari Ljubljani, ki v staro mestno jedro prinaša koncerte klasične glasbe, festivalsko dogajanje pa zaključi prireditev Noči v Stari Ljubljani. Več o festivalu tukaj.

Poletje na platnu in med platnicami

Poletje na platnu in med platnicami je festival, ki vsako poletje v središču Ljubljane poveže filme in knjige. Letos je še posebej posvečen razmisleku o stanju sveta ter sodobnih izzivih človeštva. Zajema šest avgustovskih večerov med 8. in 13. avgustom, več preberi tukaj.

Kamfest

Kar devetdnevni poletni festival Kamfest med 4. in 12. avgustom je umeščen v staro mestno jedro Kamnika, v mesto pa prinaša tako domačo kot tujo glasbo na treh odrih, predstave za otroke, kino projekcije, razstave, ulične predstave ter športno-družabne dogodke. Preveri program tukaj.

FeKK: Festival kratkega filma

FeKK je mednarodni festival kratkega filma, ki bo letos potekal med 14. in 19. avgustom, domačemu občinstvu pa se bosta predstavili tako mednarodna kot slovenska kratkometražna produkcija. Festival kratkega filma bo v desetih programskih sklopih prikazal več kot 130 kratkih filmov. Več pa tukaj.

26. Mednarodni festival Mladi levi

Mednarodni festival Mladi levi pripravlja zavod Bunker, ki bo kot vsak konec poletja tudi letos med 18. in 26. avgustom v Ljubljano pripeljal odrske ustvarjalcev različnih koncev sveta. Preberi več o festivalu tukaj.

Wild West Fest On Fire 2023

Prav poseben festival, ki združuje country glasbo, country plese in obilo peke na žaru, bo potekal med 11. in 13. avgustom ob jezeru Zbilje. Več informacij najdeš tukaj.

Obalno-kraška

Mladifest

Med 20. julijem in 5. avgustom bo v Sežani, v so-organizaciji Kluba študentov Sežana in Mladinskega centra Podlaga v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana potekala že 28. edicija festivala Mladifest. Za nepozabno rock vzdušje v družbi največjih slovenskih bendov bodo poskrbeli Joker Out, MRFY, Vazz Live, Jet Black Diamonds in Ice on Fire. Za navdušence house-a in techna pa bo poskrbel Pulvers, ki se letos seli na novo lokacijo. Več o festivalu na njihovi Facebook strani.

Poletni kino na Krasu

Poletni kino na Kras tudi letos s svojo pestro ponudbo različnih filmskih žanrov vabita filmske navdušence, da se jim med 7. julijem in 25. avgustom pridružijo pri gledanju filmov pod zvezdami. Spored filmov najdete tukaj in tukaj.

Goriška

PunkRock Holiday Festival ter Overjam Festival

V Tolminu bosta v avgustu potekala kar dva festivala, najprej od 8. do 11. avgusta PunkRock Holiday Festival, nato pa od 16. do 20. avgusta Overjam Festival. Več o prvem festivalu najdeš tukaj, podrobnosti o drugem pa na tej povezavi.

Primorsko-notranjska

Poletni utrip Postojna 2023

Več o festivalu, ki bo v avgustu popestril postojno, najdeš tukaj.

Gorenjska

Kulinarični festival KUL petek

V Kamniku vse ljubitelje kulinarike ter gurmane vabijo na petkove kamniške kulinarične večere, ki bodo potekali od petka, 7. julija, do 25. avgusta. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.

Prešerno poletje

Tudi to poletje se bodo ulice Kranja od junija do septembra napolnile s čarobno energijo koncertov, kulturnih, kulinaričnih užitkov ter športnih in ostalih dogodkov. Program preverite tukaj.

Blejsko poletje 2023: Blejski dnevi

Od 29. junija do 27. avgusta vrsto prireditev na prostem pripravljajo tudi na Bledu. Prireditve, ki bodo brezplačne za vse obiskovalce, so tematsko razporejene glede na zvrst glasbe in prizorišče. Program festivala pa najdete tukaj.

Festival Pisana Loka

Gre za največji škofjeloški festival, ki v mestno jedro med 25. in 27. avgustom prinaša pester kulturni program, ki si ga lahko ogledate tukaj.

KašArt 2023

KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma “Kašariji“, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem, na festivalu pa nastopajo prepoznavni glasbeni ustvarjalci, v ospredju festivala pa je pripovedništvo, po katerem Žirovnica slovi tudi v zgodovinskem pogledu. Preveri program festivala KašArt tukaj.

Podravska

Kino brez stropa

Za ljubitelje kina na prostem bo na Ptuju med 20. julijem in 20. avgustom v četrtkih, petkih in sobotah potekal letni kino s filmskimi vrhunci v čudovitem ambientu pod poletnimi zvezdami. Nekatere izmed projekcij bodo pospremljene s koncerti in dodatno ponudbo. Spored projekcij najdete tukaj.

Festival Art Stays

Art Stays, ki bo na Ptuju potekal med 6. julijem in 17. septembrom, spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope. Več informacij tukaj.

Dnevi poezije in vina

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v starem mestnem jedru Ptuja združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin. Letos poteka med 21. in 26. avgustom, podrobnosti pa najdeš tukaj.

Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor že vrsto let prireja mednarodni festival, ki si ga ogleda več tisoč obiskovalcev. Ponuja tuje in domače lutkovne predstave za otroke, pa tudi predstave za odrasle, delavnice, razstave, instalacije in druge spremljevalne dogodke. Letos med 5. in 27. avgustom, spored preveri tukaj.

Pomurska

Festival Vinarium: Bogračfest

Festival kulinarike, kjer se ob bograču, ki ga pripravljajo v kotličkih na Glavni ulici tekmovalne ekipe, zvrstijo tudi ostale dobrote: lendavski pereci, ocvirkove pogače, langaš, vinska kapljica, bo letos potekal med 26. in 27. avgustom, spremljevalni program pa se nahaja tukaj.

Pomurski poletni festival

Med bolj prepoznavnimi je tudi Pomurski poletni festival, ki na Veliki Polani letos poteka med 29. julijem in 5. avgustom, v Pomurje pa prinaša skupine kot so Joker Out, Big Foot Mama, Let 3, Polkaholiki … Več tukaj.

Koroška

SHOTS filmski festival Slovenj Gradec

Mednarodni festival kratkih filmov poteka v atriju graščine Rotenturn, dogajanje med 29. julijem in 5. avgustom pa v Slovenj Gradec prinaša številne tuje in domače kratke filme. Podrobneje o festivalu tukaj.

KKŠ Summer FEST

Med 11. in 12. avgustom na Poljani v Prevaljah poteka eden največjih festivalov za vse generacije, KKŠ Summer Fest, ki prinaša ritme skupin Big Foot Mama, Dan D, Overheat in D’Chymnyz, Joker Out, S.A.R.S., Booom! in OnePlan … Več podrobnosti se nahaja tukaj.

Jugovzhodna Slovenija

Festival Novomeško poletje

Festival novomeško poletje je se odvija od 7. julija do 26. avgusta, na njem pa se zvrstijo tako lokalni kot drugi glasbeniki, v katerih so organizatorji prepoznali tisto nekaj več. V letu 2023 bo potekal v sedmih poletnih večerih, ki so jih tokrat zapeljali tudi mednarodno. Program najdete na spletni strani.

Castle festival

Priznani Castle festival med 3. in 6. avgustom poteka na idilični lokaciji ob reki Kolpi, v vasi Fara v občini Kostel, festivalsko dogajanje pa prinaša vrhunske glasbene izvajalce, gledališke predstave, kulinarična doživetja … Podrobnosti čakajo tukaj.

Festival Jazzinty 2023

Jazzinty se osredotoča na slovensko in mednarodno glasbeno sceno, v ospredje pa postavlja jazz. Poteka v Novem mestu med 14. in 19. avgustom, natančen opis dogajanja pa se nahaja tukaj.

Festival Seviqc Brežice

Festival Seviqc Brežice, ki bo potekal 12. avgusta, je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo. Več tukaj.

Savinjska

Poletje v Celju

V sklopu festivala Poletje v Celju se v mestu v poletnih mesecih zvrsti več kot, mnogi od njih so za obiskovalce brezplačni. Festival tako predstavlja glasbene ustvarjalce kot so Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Vita Mavrič in Jani KovačičKvatropirciNew Swing QuartetEtno HisteriaUroš Perić in Špas teater s tremi predstavami. Podrobnosti najdete tukaj.

FUL FEST

V Celje se vrača FUL FEST, Festival Urbanih Legend, ki bo potekal 25. in 26. avgusta v atriju Celjskega mladinskega centra, ob dnevnem dogajanju pa obljublja izvrstne glasbene večere. Več tukaj.

Fertik – festival mladih v Rogaški Slatini

25. in 26. avgusta poteka tudi že 4. Fertik, festival mladih v Rogaški Slatini, ki prinaša športne igre in dobro glasbo, dogajanje pa lahko podrobneje spoznate na tej povezavi.

Anin festival

V Rogaški Slatini vse poletja poteka tudi Anin festival, ki prinaša 36 koncertov klasične glasbe, 11 kvalitetnih koncertov raznolikih glasbenih zvrsti, kot pop,jazz, gypsy swing, flamenco, šanson, opera, muzikal, balkan nuevo, rock’n’roll, rockabilly, 4 poletne kino predstave, 2 otroški predstavi in 1 projekcijsko mapiranje. Več podrobnosti pa tukaj.

26. Festival mladih kultur Kunigunda

Tudi Velenje se ponaša s kulturnim festivalom z dolgo tradicijo, ki v drugi polovici avgusta popestri različne lokacije po Velenju. Preberite več o festivalu tukaj.

MetalDays

V Velenje prihajajo tudi MetalDays, ki se bodo odvili med 30. julijem in 5. avgustom 2023 na Vista parku z razgledom ob Velenjskem jezeru. MetalDays 2023 spada med bolj prepoznavne festivale v Sloveniji, saj že več kot desetletje beleži preko 12 tisoč obiskovalcev! Več o letošnjem programu tukaj.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button