KulturaTehnologija

Razstava pogrešanih mojstrovin na Samsung The Frame televizorju

Samsung je napovedal ekskluzivno virtualno razstavo nekaterih najbolj ikoničnih pogrešanih umetniških del na svetu. Zbirka vključuje dela, ki jih ni mogoče fizično videti, saj so bila izgubljena ali ukradena. Samsung želi številnim ljubiteljem umetnosti po svetu omogočiti, da virtualno uživajo v pogrešanih delih in pomagati, da se pogrešane mojstrovine najdejo.

Med pandemijo je bilo ukradenih vsaj šest kosov umetnin

Moč tehnologije za združevanje ljudi nikoli ni bila močnejša. Na virtualni razstavi pogrešanih mojstrovin bo Samsung predstavil najbolj iskane svetovne znane slike priznanih umetnikov, kot so Van Gogh, Cézanne in Monet.

Pandemija je po Evropi močno vplivala na umetnost in kulturo. Vsako leto ukradejo umetnine v vrednosti več milijonov evrov – samo med trenutnim zapiranjem galerij in muzejev po svetu je bilo ukradenih vsaj šest kosov umetnin, vključno z Van Goghovim Pomladnim vrtom, ki je bil ukraden ob umetnikovem 167. rojstnem dnevu.

“Umetnost prinaša veselje vsem nam in naša skupna odgovornost je, da jo zaščitimo in ohranimo za naslednje generacije. Z razstavo pogrešanih mojstrovin želimo umetnost nuditi širšemu občinstvu, Samsung The Frame televizor pa služi kot okno v svet pogrešane umetnosti,” je povedal Iztok Šepec, vodja potrošniške elektronike pri Samsung Electronics Adriatic.

Tudi ti lahko pomagaš iskati izgubljene umetnine

The Frame ni podoben nobenemu drugemu televizorju. S svojo edinstveno obliko, ki je podobna okvirju, deluje kot multimedijska umetniška platforma, ki se odlično vključi v dekor doma, ko televizor ni v uporabi. Ko je The Frame izklopljen, se vklopi Umetniški način, ki prazen, črn zaslon spremeni v galerijo najlepših umetniških del na svetu. Televizor je opremljen s QLED tehnologijo, zato so barve izvirnih umetniških del izražene v visoki ločljivosti. Vseh 15 pogrešanih mojstrovin je uporabnikom The Frame televizorjev na voljo brezplačno v Samsung Trgovini z umetninami.

Samsung The Frame, umetnin, mojstri, Van Gogh, Monet, Cezanne, mojstrovin, Samsung
Pri iskanju izgubljenih umetnin lahko sodeluješ tudi ti!

Samsung z razstavo predstavlja čudovite mojstrovine, ki si jih svetovne agencije pregona aktivno prizadevajo ponovno pridobiti. Razstava je bila pripravljena v sodelovanju z dr. Noahom Charneyjem, cenjenim strokovnjakom za umetniške zločine in ustanoviteljem Združenja za raziskave zločinov proti umetnosti (ARCA).

“Preden se lotite sestavljanke, želite zbrati vse koščke, kajne? Enako je s kaznivim dejanjem ali skrivnostno izgubo. Od nasprotujočih si poročil v medijih do špekulacij na Reddit platformi – namigov je veliko, vendar je tudi obseg informacij ogromen. Tu lahko pomagajo tehnologija in družbena omrežja, tako da združijo ljudi, ki pomagajo pri iskanju. Ni neslišano, da je lahko namig, objavljen na spletu, ključ, ki razreši primer,” je povzel dr. Noah Charney.

Samsung The Frame, umetnin, mojstri, Van Gogh, Monet, Cezanne, mojstrovin, Samsung

Ljubitelji umetnosti in amaterski detektivi ste vabljeni, da se pridružite pri iskanju pogrešanih mojstrovin – na družbenih omrežjih delite svoje teorije ali namige in ob tem uporabljajte ključnik #MissingMasterpieces, vabljeni pa tudi k spremljanju Samsung Slovenija profila.

Razstava pogrešanih mojstrovin bo na voljo do 10. februarja 2021. Še več informacij pa lahko najdeš tukaj.

 

 IH / Grayling Slovenija
ikona snemalec Samsung

Sorodni članki

Back to top button