Zdravje

Eurofound: Družbeni položaj in zdravstveno stanje mladih

Eurofund je objavil poročilo o družbenem položaju in zdravstvenem stanju mladih v Evropi, v katerem se dotika depresije, brezdomstva in revščine med mladimi.

Eurofound, Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer je izdala poročilo o družbenem položaju in zdravstvenem stanju mladih v Evropi. Ugotavljajo, da je v EU 14 % mladih odraslih izpostavljenih tveganju za depresijo4 % oseb v starosti 15–24 let pa trpi za kronično depresijo.

Slovenija je deseta po tveganju za depresijo med mladimi v EU.

Mlade ženske lahko veliko pogosteje trpijo za simptomi depresije kot moški. V mnogih državah EU se je v zadnjem desetletju povečalo tudi število mladih brezdomcev, skoraj trije od desetih otrok v EU pa so bili leta 2016 izpostavljeni tveganju revščine. Število mladih brezdomcev se je od nastanka krize povečalo tudi v državah z visoko ravnjo družbene blaginje in socialne podpore.

Eurofound ugotavlja, da je tveganje za depresijo močno povezano s socialno-ekonomskim statusom. Tveganju za depresijo so tako bolj izpostavljeni mladi v gospodinjstvih z nižjimi prihodki. Eurofound v poročilu še izpostavlja, da med mladimi prevladuje občutek marginalizacije zaradi gospodarske krize.

Slovenija se glede na tveganje za depresijo med mladimi v EU uvršča na deseto mesto. Tveganju je izpostavljenih slabih 15 % mladih, za kronično depresijo pa jih trpi manj kot desetina. Na lestvici, ki prikazuje pojavnost zmernih do hudih simptomov depresije med mladimi ženskami v državah EU, pa se je Slovenija znašla na šestem mestu.

Več informacij najdeš v poročilu na mynewsdesk.com/uk.

 

 mlad.si
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button