Zdravje

Nadomeščanje vitamina D nikakor ni samo “marketinški nateg”

Dnevi so vedno krajši in temnejši in čas je, da pričneš z nadomeščanjem vitamina D. Vitamin D je med drugim ključnega pomena za močan imunski sistem, zdrave kosti in močne zobe ter mišice. Tako postane nadomeščanje tega "sončnega vitamina" z zimskim pomanjkanjem sonca absolutna nuja.

Po mnenju strokovnjakov je pomanjkanje vitamina D pogostejše, kot bi si mislili. Dnevi so vedno krajši, začenja se sezona prehladov, naše telo pa vitamina D, ki smo ga dobili julija med ležanjem na plaži, žal ne skladišči več dovolj.

Zakaj pa je vitamin D tako pomemben? In kako lahko veš, da ga nimaš dovolj? Na vprašanja, zakaj je nadomeščanje vitamina D ključnega pomena za naše zdravje, odgovarja certificirana nutricionistka Franziska Spritzler.

Čemu je v telesu namenjen vitamin D?

Vitamin D je ključnega pomena za naše zdravje. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema, ščiti pa nas tudi pred boleznimi. Prav tako povečuje absorpcijo kalcija in skrbi za ohranjanje močnih kosti. Po drugi strani je pomanjkanje vitamina D lahko povezano z okužbami, boleznimi srca in ožilja in avtoimunskimi ter vnetnimi boleznimi – vključno z multiplo sklerozo.

Zdravje, prehrana, vitamin, vitamin D, nadomeščanje, prehransko dopolnilo, pomanjkanje vitamina D, Franziska Spritzler, COVID-19
Vitamin D je eden izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na naše vsesplošno zdravje in dobro počutje.

Zakaj prihaja do pomanjkanja?

Ker telo vitamina D ne more proizvajati samo, nam glavni vir pridobivanja le-tega predstavlja izpostavljanje kože neposredni sončni svetlobi. Tako v času, ko je sončne svetlobe manj in je ta manj intenzivna, prihaja do pomanjkanj. To je predvsem nevarno na območjih, kjer je sončne svetlobe že nasploh manj, pri ljudeh s temnejšo kožo in pri upoštevanju stroge veganske diete.

Kako vemo, da nam primanjkuje vitamina D?

Osrednji simptomi pomanjkanja so lomljivi nohti in lasje, krvaveče dlesni, razjede v ustih, prhljaj, šibkost mišic in bolečine v kosteh.

Hrana, ki vsebuje vitamin D

Poleg izpostavljanju soncu lahko vitamin D dobimo tudi s pravilno prehrano. Največ vitamina D vsebujejo jajca, mleko, nekatere ribe (npr. losos in tuna), rdeče meso in gobe.

Zdravje, prehrana, vitamin, vitamin D, nadomeščanje, prehransko dopolnilo, pomanjkanje vitamina D, Franziska Spritzler, COVID-19
Največ vitamina D najdemo v živilih živalskega izvora.

Nadomeščanje vitamina D s prehranskimi dodatki: kako?

V zimskih mesecih je ob pomanjkanju sonca smiselno, da vitamin D nadomeščamo tudi s prehranskimi dodatki. Vitamin D nam bo med drugim pomagal pri boju s sezonskimi prehladi, v več raziskavah pa je bila ugotovljena tudi povezava med njegovim pomanjkanjem in težjim potekom bolezni virusa COVID-19.

Priporočene vrednosti dnevnega nadomeščanja se razlikujejo na podlagi različnih faktorjev (npr. starost, nosečnost…), v osnovi pa se dnevna vrednost potrebnega nadomeščanja giba med 400 in 4000 IU (international units).

Na trgu najdeš več ponudnikov nadomestil vitamina D, o tem pa se vsekakor lahko posvetuješ tudi z osebnim zdravnikom. Če te zanima, kakšne so tvoje vrednosti vitamina D in želiš na podlagi tega oblikovati zanesljivejši načrt nadomeščanja, pa je smiselno, da se odločiš tudi za pregled krvi, ki ti bo razkril dejansko stanje in dal smernice za naprej.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button