Zdravje

Uspeh študenta Medicinske fakultete na Innovation Day-u v Ljubljani

V soboto, 9. 11. 2019, se je na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani odvijal Innovation Day, ki ga je v sklopu projekta EIT Health organiziral Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI). Projekt, ki ga podpira Evropska unija (EU), spodbuja inovacije na področju zdravja med študenti po Evropi in jih spodbuja na začetku njihove podjetniške poti.

Tema letošnjega tekmovanja je bila »bringing care home«.

Na tekmovanju Innovation Day je zmagala ideja študenta 4. letnika Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Mateja Žnidariča. Skupaj s še dvema članoma ekipe Rokom Usom in Žanom Turkom iz Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana ter Brine Harmel, študentke 2. letnika Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so predstavili inovativno rešitev problema diabetičnega stopala, ki sodi med najhujše posledice sladkorne bolezni.

Takšno stanje pogosto zahteva kirurško odstranitev uda ali njegovih delov. Skupina je predstavila tehnično rešitev, ki sladkornim bolnikom omogoča redno spremljanje napovednih znakov za diabetično stopalo. S preprostim ne-invazivnim postopkom bi sladkorni bolniki lahko vsakodnevno spremljali zdravstveno stanje svojih stopal. S pravočasnim terapevtskim posredovanjem bi izboljšali zdravstvene izide pacientov in stroškovno breme zdravstvenega sistema.

Zmagovalna ekipa je prejela sredstva za razvoj svoje ideje in konec novembra odpotuje na mednarodno zaključno prireditev EIT Health Winners’ Event 2019 v Pariz.

 

Matej ŽNIDARIČ
Matej ŽNIDARIČ

Sorodni članki

Back to top button