Zdravje

V Bangkoku pri preprečevanju širjenja pandemije pomaga tudi robotski pes

Obiskovalce priljubljenega nakupovalnega centra v tajski prestolnici Bangkok v zadnjem času pozdravlja robotski pes, ki jim deli razkužilo za roke. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za enega od številnih ukrepov, ki so jih na Tajskem uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Robotski pes, ki je videti in se vede podobno kot majhen pes, se sprehaja po nakupovalnem središču in med drugim pritegne pozornost številnih otrok, ki pridejo k njemu po razkužilo za roke. To je v steklenički, pritrjeni na robotov hrbet.

Robotskega psa, ki so ga poimenovali K9, nadzirajo s pomočjo tehnologije 5G, ki jo na Tajskem začenjajo uvajati.

“Gre za praktičen način, da si ljudje lahko preventivno očistijo roke,” je za AFP dejala predstavnica mobilnega operaterja, ki sodeluje v pobudi. Zatrdila je še, da robote uporabljajo, da bi pomagali ljudem in ne zato, da bi nadomestili delavce.

 

Na Tajskem tako v boju proti pandemiji poleg K9 sodelujejo tudi drugi roboti. Robotski pes ROC tako ljudem meri telesno temperaturo, robotka Lisa pa svetuje obiskovalcem.

V tej azijski državi so doslej zabeležili 3101 okužbo z novim koronavirusom, 58 ljudi je podleglo covidu-19. Tajska je za zajezitev pandemije sprejela stroge ukrepe, ki jih sedaj vse bolj rahlja.

 

 STA
 Pixabay
ikona snemalec No Comment TV

Sorodni članki

Back to top button