DeloNovice

Dvig minimalne plače prinaša tudi dvig urne postavke za študentsko delo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je določilo novo višino minimalne plače, s tem pa tudi višjo minimalno bruto urno postavko za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela dijakov in študentov.

Minimalna plača se letos zvišuje za 100 evrov neto na 878 evrov neto, je po seji vlade povedal minister za delo Luka Mesec. Nova minimalna plača za delo, opravljeno po 1. januarju 2023 tako znaša 1.203,36 evrov. Z dvigom je vlada po ministrovih besedah poskrbela v prvi vrsti za tiste, ki so zaradi visoke inflacije najbolj na udaru in večino svojih prejemkov porabijo za tekoče življenjske stroške.

Po Meščevih besedah se po dvigu minimalne plače sicer odpira vprašanje, kako bo z ostalimi plačami. “Delni odgovor na to je vlada že sprejela,” je dejal in spomnil na davčno reformo, ki je začela veljati s 1. januarjem letos in s katero se splošna dohodninska olajšava povečuje s 3500 na 5000 evrov letno. “To pomeni, da se najnižje plače zvišujejo za okoli 40 evrov neto mesečno, povprečna plača pa bo iz tega naslova višja za 11 evrov,” je dejal.

Kaj pa študentska urna postavka?

Znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev se bo predvidoma zvišal z dosedanjih 6,17 evra na 6,92 evra(5,85 neto). Kdaj bo postavka stopila v veljavo, zaenkrat še ni znano.

STA, Sindikat Mladi plus
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button