KulturaNovice

23. in 24. januarja Drugajanje prihaja domov na II. gimnazijo Maribor

Novembra je Drugajanje obiskalo Ptuj, Novo Gorico, Ljutomer in Celje, zdaj pa je čas za Maribor! Drugajanje je festival namenjen prvenstveno mladim, ki ga zavod Bunker pripravlja v sodelovanju s srednjimi šolami in lokalnimi kulturnimi organizacijami. Pobudo za festival je leta 2002 dal takratni ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič, partnerstvo s šolo pa ostaja tudi po 22 letih.

Želja festivala Drugajanje je preseči centralizacijo sodobne uprizoritvene umetnosti v Ljubljani, v neposredno bližino srednješolk in srednješolcev pripeljati sodobno mednarodno produkcijo ter jih povezati v skupni festivalski izkušnji obiska žanrsko raznolikih predstav.

Vstop na predstave je prost, so pa obvezne rezervacije na info@bunker.si.

Letošnje Drugajanje poteka v dveh delih (novembra 2023 in januarja 2024) in v petih mestih (Celju, Ljutomeru, Novi Gorici, Ptuju ter Mariboru). Kljub temu pa ostaja zvesto tesnemu sodelovanju s srednjimi šolami in lokalnimi organizacijami v mestih.

Poleg tega letošnji festival daje močan poudarek delavnicam, kjer bodo dijakinje in dijaki spoznavali gledališko teorijo in prakso, kritiko, scenografijo, režijo, sodobni ples, pripovedovanje ter film in vizualne umetnosti. In čeprav je festival prvenstveno namenjen dijakinjam in dijakom, so predstave odprte tudi za zunanjo publiko – zato dobrodošle in dobrodošli vsi!

drugajanje

Silke Huysmans & Hannes Dereere/CAMPO: IZ GLOBINE

  • Dokumentarna predstava
  • torek, 23. januar, ob 19h na II. gimnaziji Maribor

Štiri kilometre pod gladino Tihega oceana robot za rudarjenje belgijske družbe Deme-Gsr koplje po morskem dnu išče redke kovine … Na drugi ladji mednarodna ekipa morskih biologov pozorno spremlja dogajanje. Na krovu tretje ladje, Mavričnega bojevnika, Greenpeaceovi aktivisti divje protestirajo. Kakšne posledice prinaša potencialna industrija prihodnosti?

Silke Huysmans in Hannes Dereere sta belgijski umetniški tandem, ki ga povezuje zavezanost terenskemu raziskovanju okoljskih in družbenih tematik v okviru umetnosti. V dokumentarni predstavi Iz globine, ki je nastala v Bunkerjevi koprodukciji, se avtorja prek dramaturgije dokumentarnega gradiva lotita nove industrijske panoge – globokomorskega rudarjenja.

Neja Tomšič/Nonument Group: KROG

  • Gledališki esej
  • sreda, 24. januar, ob 19h na II. gimnaziji Maribor

Krog je gledališki esej posvečen parkom in javnim površinam, v katerem se prepletajo pripovedovanje, vizualna umetnost, arhitektura ter sociološko raziskovanje. Prostor tako zaznamujejo kiparske strukture sestavljene iz gradbenih materialov, med njimi pa se plete živa pripoved o političnih in družbenih spremembah ter prostorskih politikah.

Neja Tomšič je interdisciplinarna umetnica, ki prepleta pesništvo, vizualne umetnosti in gledališče. Svoje delo prepleta z multidisciplinarnim umetniškim kolektivom Nonument Group, ki raziskuje skrito, zapuščeno in pozabljeno arhitekturo 20. stoletja

Celoten program festivala je objavljen tudi na Bunkerjevi spletni strani.

Bunker
Bunker

Sorodni članki

Back to top button