Kultura

Festival Kiblix 2020 še bolj virtualen kot doslej

Letošnji mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix, ki ga vsako leto pripravlja mariborski Multimedijski center Kibla, bo na temo Virtualni svetovi tokrat zaradi epidemioloških razmer potekal v novi hibridni obliki. S preddogodki se je neformalno začel že pred tednom dni, glavni del pa bo potekal od decembra do februarja.

Kot je povedal predstavnik organizatorjev Tadej Vindiš, so skladno s Kiblinim dolgoročnim vsebinsko-raziskovalnim fokusom na tehnologije razširjene resničnosti in zavedanjem, da je leto 2020 najbolj virtualno doslej, v središče letošnjega festivala postavili prav vprašanje, kateri in kakšni so virtualni svetovi danes.

Letošnji Kiblix bo tako v središče postavil izkušnjo človeka, in sicer z vsemi materialnimi omejitvami in družbeno-političnimi okoliščinami, ki pogojujejo telo. Pri tem organizatorji dogodka virtualna okolja razumejo kot prostore spekulativnih realnosti, spremenljivih identitet in hkrati vedno bolj perečih družbenih transformacij.

Po besedah ene od kuratork festivala Žive Kleindienst bodo umetniško-raziskovalnih projekti skoraj v celoti predstavljeni na spletu in tudi fizično v razstavišču na Valvasorjevi ulici. V sklopu festivala bodo potekali tudi seminarji, tematski pogovori, predstavitve umetnikov, avdiovizualni nastopi, GameJam v karanteni in druge virtualne aktivnosti.

Decembra začenjajo s spletno predstavitvijo intermedijskih produkcij umetniško raziskovalnih projektov. Program bodo nadaljevali s serijo spletnih pogovorov z mednarodnimi gosti. Ti se bodo iz različnih področij neposredno odzivali na osrednje vprašanje festivala in analizirali večplastnost sodobnih virtualnih okolij, še posebej v luči aktualne pandemije.

Osrednji del dogajanja: mednarodni študentski GameJam

Prvega v seriji bo na temo digitalne intimnosti moderirala Ghislaine Boddington, soustanoviteljica in kreativna direktorica podjetja body>data>space v Londonu. Kreativni vodja Kiblinega laboratorija za tehnologije razširjene resničnosti (XR) Žiga Pavlovič pa bo z gosti iskal odgovore na izzive XR industrije, izobraževanja in razvoja kadrov na področju novih tehnologij.

Del osrednjega dogajanja v decembru bo tudi mednarodni študentski GameJam. Ta bo z razvojem tehnoloških prototipov iskal kreativne rešitve za krepitev socialne bližine v času fizične distance. V sklopu spremljevalnega programa bo potekala serija spletnih seminarjev, ki bodo virtualne svetove preizpraševali skozi teoretska besedila in umetniška dela.

Spletne delavnice animacijskih in ustvarjalnih računalniških tehnik bo vodil multimedijski umetnik Jože Slaček. Te bodo potekale pa v treh sklopih, ni sicer vse do 17. decembra. Decembrski programski sklop bodo zaokrožili spletni avdio-vizualni performansi. V svoji tokrat sicer netradicionalni obliki se bo festival zaključil februarja z mednarodno razstavo v Portalu.

 

 STA
Unsplash

Kiblix,

Sorodni članki

Back to top button