IzobraževanjeNovice

Vpisni pogoji ostajajo enaki za vse, UL in UP bosta rok podaljšali za teden

Dijaki z opravljeno poklicno maturo in petim predmetom se bodo lahko na vse dodiplomske in enovite magistrske študijske programe študijskega leta 2023/2024 vpisovali pod enakimi pogoji.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je včeraj podpisal sklep o dopolnitvi razpisa in podaljšanju roka za vpis v dodiplomske in enovite študijske programe za študijsko leto 2023/2024 za Univerzo v Ljubljani in Univerzo na Primorskem. Univerzi bosta na podlagi omenjenega sklepa dopolnili vpisne pogoje Razpisa za vpis. Sedaj bo dveletni prehodni rok za spremenjene vpisne pogoje veljal na obeh omenjenih univerzah, tako kot že velja na Univerzi v Mariboru.

Prav tako bosta morali univerzi podaljšati možnost vpisa za en teden. Nov rok za vpis na Univerzo v Ljubljani je 27. marec.

Dijakinje in dijaki, ki bodo opravili poklicno maturo in peti predmet, so bili letos postavljeni v neenakopraven položaj. Medtem ko se lahko na Univerzo v Mariboru vpisujejo pod enakimi pogoji kot pretekla leta in bodo novi pogoji začeli veljati šele čez dve leti, sta Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem že pri letošnjem vpisu spremenili vpisne pogoje na nekaterih študijskih programih.

To je pripeljalo do diskriminacije dijakinj in dijakov, ki so se želeli vpisati na omenjeni univerzi tako v primerjavi s prejšnjimi generacijami kot v primerjavi z vrstnicami in vrstniki, ki se želijo vpisati na Univerzo v Mariboru. Na podlagi sklepa bo omenjena diskriminacija odpravljena.

GOV
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button