Izobraževanje

Teološka fakulteta obeležila 50 let

Dolga zgodovina študija teologije v Mariboru.

Teološka fakulteta v Mariboru je s slavnostno akademijo obeležila 50 let delovanja. To Maribor po besedah predstojnika, Stanislava Slatinka, postavlja ob bok velikih evropskih prestolnic.

Začetki teološkega študija v Mariboru sicer segajo že v čas škofa Antona Martina Slomška (1800-1862), ki je po prenosu sedeža škofije v Maribor leta 1859 ustanovil prvo visoko bogoslovno šolo na Slovenskem. Hkrati je osnoval tudi knjižnico, ki še danes predstavlja pomemben vir za študij teologije in drugih humanističnih in družboslovnih znanosti v državi.

Med drugo svetovno vojno je bilo delovanje t. i. Visoke bogoslovne šole v Mariboru onemogočeno, zato so se njeni študenti in profesorji preselili v Ljubljano.

Študij teologije se je v drugem največjem slovenskem mestu obnovil leta 1968 na pobudo škofa Maksimilijana Držečnika (1903-1978), in sicer pod upravo Teološke fakultete v Ljubljani. Predavanja so se začela 15. oktobra 1968, vpisanih je bilo 44 bogoslovcev. Najprej so predavanja potekala le za določene letnike, celotni študij teologije pa so uvedli leta 1995, in sicer tako enopredmetni kot dvopredmetni, ki ga izvajajo v sodelovanju s pedagoško fakulteto.

Od leta 1997 se študij izvaja v takrat novi škofijski stavbi Andreanum v središču Maribora. Še vedno uradno deluje kot enota Teološke fakultete v Ljubljani, ki je še vedno edina teološka visokošolska ustanova v Sloveniji.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button