Tehnologija

Halo, našli smo bitcoine na vašem računu: pomoč pri izplačilu kriptovalut

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa Varni na internetu opozarja na spletno goljufijo, ki vodi v popoln nadzor nad uporabnikovim računalnikom, telefonom in bančnim računom. Goljufi po telefonu pokličejo z obljubo o izplačilu pozabljenih sredstev na kriptomenjalnici, Namen prevare je kraja vsega razpoložljivega denarja iz žrtvinega bančnega računa.

Gre za še eno goljufijo pod pretvezo velikih dobičkov pri investiciji v kriptovalute, na katero opozarja tudi slovenska policija. Kot izpostavljajo, so do 15. septembra letos obravnavali okrog 240 primerov, s skupno škodo okoli 6,2 milijona evrov!

Goljufi po telefonu ali prek aplikacij za hipno sporočanje, npr. Viber ali WhatsApp, pokličejo in se predstavijo, da so iz podjetja Blockchain (gre za povsem legitimno podjetje na področju kripto financ). Trdijo, da so našli pozabljene bitcoine, ki jih sedaj lahko prenesejo na naš bančni račun oz. pretvorijo v resničen denar. Klic lahko pride iz neznane tuje telefonske številke ali pa tudi iz številke slovenskih mobilnih operaterjev, ki pa so običajno potvorjene.

klic iz neznane številke

Ponudijo pomoč, da bodo oni vse uredili v našem imenu, za kar pa potrebujejo dostop do računalnika in telefona. V nadaljevanju žrtev vodijo, da namesti programe, ki napadalcem omogočijo oddaljeni dostop ter posledično tudi popolni nadzor nad računalnikom in telefonom. Nato v žrtvinem imenu ustvarijo uporabniški račun na eni od legitimnih kriptomenjalnic (npr. BinanceCoinbaseKuCoin), kamor naj bi nakazali pozabljena sredstva. Ker pa naj bi za prenos potrebovali podatke kreditne kartice, zahtevajo tudi te oz. v večini primerov želijo tudi popoln dostop do spletne banke.

Ker pridobijo storilci popoln nadzor nad e-banko oškodovancev, lahko vršijo transakcije med računi, do katerih imajo v istem trenutku dostop. Na tem mestu slovenska policija opozarja, da sredstva, ki jih žrtev prejme na svoj račun, ne predstavljajo dobička iz kripto valut, kot lažno prikazujejo goljufi, ampak gre za denar drugega oškodovanca, ki se je ujel v isto goljufijo. Kot pravijo: »Če ta sredstva zadržite, jih dvignete v gotovini ali prenakažete na drug račun in s tem zakrijete njihov izvor ter s tem onemogočite vrnitev sredstev oškodovancu, lahko postanete storilec kaznivega dejanja pranja denarja.«

Če prejmete klic goljufov

Če prejmete tak klic, pogovor nemudoma prekinite. Po izkušnjah strokovnih sodelavcev na odzivnem centru SI-CERT so prevaranti lahko zelo vztrajni in kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk, sploh če ste kdaj odgovorili na njihov klic. Najbolje jih je ignorirati, saj po nekaj dneh običajno prenehajo klicati.

Vsekakor pa je vedno rdeč znak za alarm, če nekdo od vas zahteva namestitev programske opreme, ki omogoča oddaljen dostop, dostop do spletne banke ali podatke kreditne kartice. Legitimen predstavnik kateregakoli podjetja tega nikoli ne bo zahteval!

Na spletni strani programa Varni na internetu so podrobna pojasnila, kako postopati in kam se obrniti, če ste žrtev tovrstne goljufije.

SI-CERT
 
SI-CERT, arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button