Tehnologija

Znanstveniki so baterijo električnega avtomobila napolnili v desetih minutah

Ameriški znanstveniki so razvili baterijo, ki bi lahko v prihodnosti omogočila, da bi električne avtomobile za 320 kilometrov vožnje napolnili v zgolj desetih minutah.

Raziskovalci z univerze v zvezni državi Pensilvanija so pojasnili, da pri tako hitrem polnjenju litij-ionska baterija v kratkem času sprejme 400 kilovatov energije. Vendar pri trenutnih električnih baterijah to ni mogoče, ker se okoli anode nabere kovinska plast litija. To pa bi močno skrajšalo življenjsko dobo baterije.

Dolžina polnjenja baterije je trenutno ena ključnih težav električnih vozil.

Znanstveniki so temperaturo eksperimentalne baterije med polnjenjem dvignili na 60 stopinj Celzija in se tako izognili zgoraj omenjenim težavam. Med uporabo so temperaturo znova znižali.

S tem so omejili izpostavljenost baterije povišani temperaturi polnjenja in omogočili zelo dolgo življenjsko dobo baterije.

Da bi baterijo razvili za tržno uporabo, bi lahko trajalo še deset let, opozarjajo znanstveniki, ki niso sodelovali v raziskavi. Treba bo zagotoviti, da bo hitro povišanje temperature varno in stabilno ter da ne bi vodilo v eksplozijo. Do te bi lahko prišlo zaradi izjemno velike količine energije, ki se prenese v baterijo.

Prav hitro polnjenje električnih avtomobilom tem preprečuje večjo popularnost. Če se želijo v prihodnjem kosati z motorji z notranjim izgorevanjem, je hitro polnjenje ena izmed stvari, ki jo morajo znanstveniki implementirati v vozila.

Trenutna generacija električnih vozil ameriškega proizvajalca Tesla sicer za delno polnjenje baterije potrebuje okoli 30 minut.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button