Življenjski slog

Večja podobnost = boljša zveza?

Dve popolnoma enaki osebnosti ne bosta nujno imeli uspešne zveze

Veliko zmenkarskih strani ljudi povezuje glede na podobnost njihovih karakterjev. Predvidevajo namreč, da je zveza uspešnejša, če sta si partnerja bolj podobna. Zdi se nam logično, da so nam všeč ljudje, s katerimi imamo veliko skupnega, vendar vedno ni nujno tako.

Bolj kot podobnost so pomembne lastnosti posameznika

Pred približno pol stoletja so znanstveniki izvedli raziskavo, ki je podobnost med partnerji navedla kot ključni razlog za privlačnost. Sodobne raziskave pa pravijo, da vse le ni tako črno-belo. Nedavna študija raziskovalcev iz Univerze Michigan State objavljena v Journal of Research in Personality je pod drobnogled vzela zadovoljstvo 2578 heteroseksualnih parov v ZDA.

Preučili so različne vrste zadovoljstva v življenju posameznih partnerjev in raziskali, kako podobni so si z boljšo polovico glede na lestvico Big Five personality traits (Velikih pet osebnostnih značilnosti). Lestvica zajema naslednje kriterije:

  • kako odprt si za nove izkušnje,
  • kako si organiziran,
  • ali in koliko si ekstrovertiran,
  • kako močno skrbiš in te skrbi za druge in
  • kako dobro se spopadaš s stresom.

Ugotovili so, da so bili z zvezo bolj zadovoljni organizirani, ekstrovertirani in skrbni ljudje, ki se dobro spopadajo s stresom. Zadovoljni so bili tudi tisti, katerih partnerji so posedovali omenjene lastnosti. Ko pa so znanstveniki ugotavljali, ali je za dobro zvezo pomembno, da imata oba partnerja enake značilnosti, hipoteze niso potrdili. Bolj kot podobnost so na zvezo vplivale posamezne osebnosti partnerjev.

Podobnost med partnerjema
Sta si morda preveč podobna, da bi vajina zveza uspela?

 

Strinjajo se tudi druge raziskave

Podobno je ugotovila študija iz leta 2010, ki je raziskovala razloge za zadovoljstvo v zvezi. Na prvo mesto so sodelujoči postavili svoje osebnostne lastnosti, na drugo partnerjeve, šele na koncu pa je pristala podobnost med obema. Dve leti starejša analiza 300 raziskav pa je ugotavljala ali privlačnost temelji na podobnosti med partnerjema. Kljub temu, da vpliva na začetno privlačnost, pa v resni in daljši zvezi nanjo nima vpliva.

Vseeno pa ti ne bo škodilo, če le misliš, da sta si s partnerjem podobna. Rezultati neke druge študije namreč kažejo, da bo zveza v takem primeru boljša. In to ne glede na to, da sta si v resnici popolnoma različna.

Naslednjič, ko boš uporabljal aplikacijo za zmenkarije, ki pare išče glede na podobne lastnosti, se zavedaj, da morda ne boš našel sorodne duše. Tudi rek pravi, da se nasprotja privlačijo, zato razširi svoja obzorja in pričakuj nepričakovano.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button