Življenjski slog

Kaj je eko seks in kako si lahko zelen in seksi hkrati?

Ja, tudi ekoseksualnost je dejanska stvar. Z njo lahko med rjuhe vneseš varovanje okolja, hkrati pa izboljšaš tudi svoje spolno življenje. Preveri nekaj osnovnih podatkov o eko seksu in kako se ga lahko lotiš tudi sam.

Je ekoseksualen vsak, ki seksa na prostem?

Raziskave kažejo, da kar tretjino ljudi privlači ideja seksa na prostem. Pa nas seks na svežem zraku že naredi ekoseksualce? Ne najbolj. Glavno sporočilo eko seksa je, da na zemljo in naravo gledamo kot na svojega ljubimca in ne kot na svojo mater.

Matere naj bi namreč vedno jemali za samoumevne. Ko metaforo matere zrcalimo na okolje, s tem nakazujemo na enostranski odnos – narava neguje človeka, človek pa narave ne. Eko seks želi to spremeniti. Če o Zemlji razmišljamo kot o ljubimcu, jo bolj cenimo in vstopimo v partnerstvo, ki temelji tako na jemanju, kot tudi na dajanju.

ekologija, narava, seks, spolnost, trajnost, seks igračke, kondomi
Tudi spolnost lahko uporabljaš kot način spreminjanja sveta.

Kje potem nastopi dejanski seks?

Eko seks je v osnovi praksa intimnega povezovanja z naravo. To lahko vključuje praktično karkoli – poleg seksualnih doživetij tudi interakcije, ko se naravi popolnoma prepustimo in jo začutimo. Še tako nedolžni trenutki, kot je opazovanje zvezd ali poslušanje morskih valov.

Svojo definicijo eko seksa si lahko prirediš po lastnih željah, važen je le skupni cilj – reševanje planeta. Na ta način želijo ekoseksualci ljudem približati miselnost, da je varovanje okolja izjemnega pomena. Preveri pa še nekaj konkretnih nasvetov, kako si lahko eko v svoji seksualnosti:

Uporabljaj trajnostno naravnane igračke

Ko boš naslednjič kupoval seks igračke, kupi takšne, ki se lahko polnijo. Te za razliko od klasičnih igračk na baterije proizvajajo mnogo manj odpadkov. Ko zavržeš stare igračke pa bodi pozoren tudi na to, ali se jih da reciklirati.

ekologija, narava, seks, spolnost, trajnost, seks igračke, kondomi
Na trgu najdeš različne seks igračke, ki so narejene iz recikliranih materialov.

Običajnim kondomom pomahaj v slovo

Običajni kondomi iz lateksa so obdelani z mnogimi kemikalijami in se razgrajajo po več let. Poišči takšne, ki so razgradljivi. Zemlja ti bo hvaležna.

Prizemlji se

Svoj čas preživljaj v naravi. Prepusti se pomirjujoči moči svežega zraka in uživaj na prostem. Če te ob tem s partnerjem zanese za kakšen grm, pa še toliko bolje …

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button