Življenjski slog

Kako produktivno izkoristiti prosti čas

Se tudi tebi zdi, da si preizkusil že vse zanimive kuharske recepte? Zavedaš se, da je treba izkoristiti čas za učenje, a biti ves čas ob knjigah … Brskaš po "nevemkoliko" televizijskih programih, a ne najdeš več nobenega zanimivega?

Je surfanje po internetu že izgubilo posebni čar, ko imaš ogromno dela, a moraš “samo to še pogledati”? Ja, nisi edini. Da bi bili “ostani doma” dnevi vseeno zanimivi, smo zate izbrali nekaj predlogov.

Nov-star hobi

Pomisli na otroške dni. Čas, ko si obiskoval vrtec in prve razrede osnovne šole. Spomni se, pri čem si še posebej užival. Mogoče je sedaj čas, da ponovno začneš slikati, plesti, namesto gradu iz lego kock narediti maketo iz kartona, za prihajajoče praznike in rojstne dni izdelati voščilnice ipd.

Naredi red v garderobni omari

Oblačila kupujemo, ker rabimo ali si želimo kaj novega, stara, ki nam niso več všeč ali prav, pa ostajajo. Preglej vse, kar se je že dolgo zbiralo v tvoji omari, pa nikoli ni bilo pravega časa za “čistko”. Poškodovana ali drugače neuporabna oblačila zberi v vrečah, uporabna oblačila, ki pa jih preprosto nočeš več, zloži v kartonaste škatle. Ko bo sedanje situacije konec, prve odpelji v zbiralnike starih oblačil, druge pa podari dobrodelnim organizacijam, kot so Rdeči križ, Karitas ipd.

Naroči fotografije

Dopusti, pikniki, praznovanja … priložnosti, ko naredimo fotografijo, je veliko. A te običajno ostajajo shranjene na računalniku. Preglej jih, izberi najlepše in najzanimivejše ter naroči njihovo tiskano verzijo. Zbrane v foto albumih je enostavneje najti, pa še odrešiš se strahu, da bi jih ob morebitnem napadu računalniškega virusa izgubil.

Pospravi klet ali garažo

Kleti in garaže so včasih hkrati tudi skladišča pripomočkov, športnih rekvizitov, koles ipd., ki jih več ne uporabljamo. Ko boš prostora pospravil, boš zagotovo našel predmete, ki jih boš lahko na bolšjem trgu ali na spletnem portalu za prodajo rabljenih stvari prodal, smuči, drsalke, kolo … iz otroških dni pa mogoče podaril dobrodelnim organizacijam.

Pospravi omarico z zdravili

Mladi po navadi nimamo “zaloge” zdravil kot naši stari starši, pa se vseeno včasih zgodi, da v omarici ostanejo neporabljena zdravila (kreme, tablete ipd.). Preglej, kaj se je zbralo pri tebi. Neporabljena zdravila na recept, kreme in sirupe s pretečenim rokom uporabe izloči. Podatek, kje v tvojem kraju je zbiralnik za to vrsto odpadkov, dobiš v regionalnem komunalnem podjetju.

Operi igrače

 

View this post on Instagram

 

#DustyToy#hoTwheels#mustang#Gt500

A post shared by Mr 90’S kiD (@josekshaji_mr_90s_kid) on

Tudi če je že dolgo tega, ko si se zadnjič igral, se po različnih predalih še vedno skrivajo plišaste živali in druge igrače. Poišči jih, očisti, plišaste pa operi in zberi. Zdravstveni krizi zaradi virusa bo sledila ekonomska in veliko otrok se bo lahko razveselilo le podarjenih igrač.

Začni z jogo

Joga prinese notranji mir, več zdravja, gibko telo, obvladovanje uma … skratka prednosti, ki nam pomagajo premagovati vsakodnevne izzive. Kako začeti in katere so preproste vaje za začetnike, najdeš na spletu. Začni zdaj, ko si lahko vzameš več časa za to dejavnost. Ko bo samoizolacijskega obdobja enkrat konec, se boš z njenimi vsakodnevnimi vajami lažje spopadal s stresnim po-korona obdobjem.

Barvaj mandalo

 

View this post on Instagram

 

Always believe that something wonderful is about to happen ???………. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ #zenartfeatures #zenartist #somethingnew #creativeideas #mandalasworld #mandala #mandaladoodle #circlesmandala #colourcombination #mandalasworld #myfulltimejob #mandalapattern #mandalaartist #mandalalove #minimandala #creativeideas #picoftheday #mandalaoftheday ⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋ Follow for more beautiful desighns ?. ⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋ Follow : @gloriousartist.23 Follow :@gloriousartist.23 Follow :@bhatiartlounge Follow :@beforeeveryoneelse Follow :@bilaspurmagazine ⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋ Thank you . Have a nice day ? ⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋⚋

A post shared by ?Glorious Artist? (@gloriousartist.23) on

Mandala je naravni feng šui. Začne in konča se v sredini, s takšno zgradbo pa posnema naravo. Že od nekdaj je služila kot osnovni simbol pri koncentraciji, meditaciji, osebnostno-zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju. S kombinacijo povezanih geometričnih oblik, barv, figur, likov in simbolov nas povezuje s svetom in nam odkriva pot do sebe. Poišči vzorec, ki ti je všeč in ga pobarvaj, brezplačne vzorce najdeš na spletu (npr. mandala-bilder.de).

Očisti žar

 

View this post on Instagram

 

Grill cleaning #GrillCleaning #CleaningGrill #Grill #Grilling #Food

A post shared by T-Gram (@terrybigtgraham) on

Pripravi se na čas, ko se bomo spet brez strahu smeli družiti. Pikniki ob pečenju na žaru bodo takrat, ko bo za nami trenutna situacija, prav posebno doživetje.

Izdelaj origami

Origami v japonski kulturi simbolizira mir in zdravje. Gotovo se spomniš knjige Karla Brucknerja: Sadako hoče živeti (če je še nisi prebral, imaš sedaj priložnost za to). Izdelaj origami (navodila so tudi na Youtube kanalu), ki ga boš obdržal kot spomin na pandemijo ali podaril.

Preživljamo čas, ko sta naša potrpežljivost in domišljija na preizkušnji. Upamo, da smo ti z zbranimi predlogi pomagali; ne da bi čas hitreje tekel, pač pa da bi ta čas koristno izkoristil.

 

 Zveza ŠKIS
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button