ZdravjeŽivljenjski slog

Kaj se zgodi, ko se smejiš? Kaj pravi znanost?

Ko se smejiš, tvoje telo doživi več kot le trenutni užitek. Smejanje ima številne pozitivne učinke na tvoje zdravje, od zmanjšanja stresa do krepitve imunskega sistema. Kako je to mogoče?

Kaj sploh je smejanje? Gre za kompleksen fiziološki proces, ki vpliva na vsak del tvojega telesa, od možganov navzdol. Preberi, kaj se dejansko dogaja v tvojem telesu, ko se smejiš.

Kako nam smeh zmanjšuje stres?

Ko se smejiš, tvoji možgani sproščajo endorfine, naravne kemikalije telesa, ki oznanjajo tvoje dobro počutje in takoj zmanjšajo stres ter povečajo občutke sreče. To prinese stanje miru v tvoje možgane, kar sproži val sprostitvenih odzivov skozi celo telo. Fizično dejanje smejanja te prisili, da dihaš globlje, s tem pa dovajaš več kisika v možgane in telo. Smejanje posledično odpravlja občutke depresije in tesnobe s polnjenjem možganov z endorfini.

smeh, smejanje, družba, humor
Smejanje aktivira mišice na tvojem obrazu, vratu, prsnem košu in tudi tvoje trebušne mišice, kar lahko pomaga povečati krvni obtok.

Smeh in solze

Si se kdaj tako močno smejal, da si zajokal? Ali pa si kdaj jokal, dokler te ni kdo nasmejal? Intenzivna čustva lahko spodbudijo solzne žleze v tvojih očeh. Te žleze proizvajajo solze, ki se običajno sprostijo, ko doživimo močna čustva, kot so sreča, žalost, veselje, zabava, olajšanje ali frustracija.

Vendar ni le čustvena komponenta smeha ta, ki sproži solze. Smeh povzroči krčenje mišic v tvojem obrazu, kar lahko posredno pritiska na solzne kanale in povzroči, da ti pobegne nekaj solz.

Kako vpliva smeh na naše zdravje?

Še ena pozitivna posledica. Smejanje vpliva na tvoj kardiovaskularni sistem – povzroča povečanje srčnega utripa in začasno povečanje krvnega tlaka, kar omogoča kroženje dodatne oksigenirane krvi po možganih in telesu. To ti daje občutek evforije, ki jo mnogi doživijo med smehom.

smeh, smejanje, družba, humor
Če si se kdaj s prijatelji tako močno smejal, da so te bolela lica ali trebušne mišice, potem te ne bo presenetilo dejstvo, da s smejanjem v 15 minutah porabiš približno 40 kalorij

Smejanje je ena najboljših stvari, ki jih lahko narediš za zdravje srca. Stalni stres je eden največjih dejavnikov tveganja za srčne bolezni in druge kronične zdravstvene težave. Iskanje razlogov za smeh v vsakem dnevu je ena najlažjih (in najbolj zabavnih načinov), da ostaneš sproščen in obvladuješ stres.

Spremembe v živčnem sistemu

Smejanje lahko spodbudi tudi sproščanje hormonov, kot so kortizol in adrenalin, ki so vključeni v telesnem “bori se ali beži” odzivu. Strokovnjaki pravijo, da kronično proizvajanje kortizola ni dobro za tvoje telo, ker pa je smejanje pozitivna, ne grozeča izkušnja, se ti hormoni spodbujajo v majhnih količinah, ki te naredijo bolj energičnega.

Smejanje je res najboljše zdravilo, pomaga ti fizično, čustveno in kognitivno. A da boš dobil ta polni učinek, ga moraš deliti z drugimi! Tvoja domača naloga za danes torej je, da najdeš nekaj, kar te nasmeje in ta smeh deliš z drugimi.

DOSTOP.si / RK
Unspalsh

Sorodni članki

Back to top button