Življenjski slog

Nevarnost je vse okoli nas. Si danes že tvegal svoje življenje?

Sveže raziskave kažejo izjemno nenavadne ugotovitve. Kdo bi si mislil, da največ tveganih in potencialno smrtonosnih trenutkov zemljani preživimo na delovnem mestu?

Gallup in Lloyd’s Register Foundation so izvedli globalno raziskavo o tveganju v naših življenjih. Vanjo je bilo vključenih 150 tisoč ljudi iz 142 držav in rezultati so vse prej kot pričakovani.

Bi najraje kar nehali hoditi v službo?

Nekatere izmed najbolj tveganih in potencialno smrtonosnih trenutkov svojih življenj doživimo na delovnem mestu. To velja predvsem za delo, ki vključuje fizične aktivnosti, tveganje pa nikakor ni omejeno zgolj na njih.

Kako hecno – eden najbolj tveganih in potencialno smrtonosnih trenutkov v katerem koli dnevu v življenju zemljana je delo. Med 3 milijardami delavcev po svetu skoraj vsak peti od njih poroča, da se je na neki točki svoje kariere pri delu resno poškodoval.

tveganje življenja, življenje, tvegano življenje, Gallup, Lloyd's Register Foundation, nesreče, dojemanje tveganja, delo
O resnih poškodbah pri delu poroča približno 600 milijonov delavcev z vsega sveta.

Zanimivo pa je, da kot najbolj tvegan trenutek svojega dneva navedejo nesrečo pri delu samo 3 % ljudi. Veliko več zemljanov (24 %) kot enega izmed največjih varnostnih tveganj izpostavlja prometne nesreče. Po lastni presoji nevarnost na nas najaktivneje preži, ko smo udeleženi v prometu. V avtu, na kolesu, motorju, skuterju ali kar peš.

Tveganje za smrt ali resno poškodbo pa je v resnici veliko resnejše na delovnem mestu. Predvsem, če času preživetemu v službi dodamo še prevoz tja in nazaj domov. Dojemanje možnosti, da bi se v prometu lahko smrtno ponesrečili, pa naj bi bilo splošno precej dobro sprejeto.

Morski psi na primer letno ubijejo okoli štiri ljudi. Pa je strah ob misli na napad morskega psa toliko večji kot misel na to, da bi se lahko ponesrečili v prometu. Kaj pa je v bistvu milijon smrtnih prometnih nesreč v primerjavi z res grozljivimi morskimi psi?

tveganje življenja, življenje, tvegano življenje, Gallup, Lloyd's Register Foundation, nesreče, dojemanje tveganja
Pozor – morski pes!

Dojemanje tveganja se igra z našimi možgani

Podobno veliko večje tveganje čutimo ob misli na smrt v letalski nesreči. Čeprav je verjetnost, da umremo na letalu skorajda ničelna (2,8 na milijon).

Zelo nevarno je na primer tudi bivanje v bolnišnicah. Tam se zaradi strokovnih napak samo v Združenih državah Amerike letno konča življenje 250 tisoč bolnikov. Pa nas v osnovi ni pretirano strah bolnišnic. Kako nenavadne igre igrajo naši možgani …

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button