Kolumne

Je poštar tudi tebi prinesel vabilo na nedeljsko zabavo?

V kaslce smo že dobili pozive (no, povabila) na volišča. V nedeljo bomo volili predsednika države. Predsednika ali predsednico – z oblikami spolov se ta kolumna danes ne bo obremenjevala. Pomembnejše vprašanje je, kdo bo, in ne kaj ima ta oseba v hlačah. Skratka – greš volit in zakaj misliš, da ne bi rabo?

V nedeljo nas bo na volilnem listu pričakala sedmerica predsedniških kandidatov. Pet jih nosi hlače, dve krila (saj ne, stara prispodoba pač). In kdo bo nasledil gospoda Pahorja, poosebitev simpatičnega in všečnega predsednika države, ki ima poleg vsega rad miške, stopnice in Bonda?

Ko smo bili na volišča povabljeni spomladi, je svoj glas na državnozborskih volitvah oddalo skoraj 71 odstotkov volilnih upravičencev. A bojim se, da bo volilna vnema pri izbiranju predsednika nekoliko skromnejša.

Ker mislimo, da predsednik pač nima nobene dejanske funkcije

Saj bi v bistvu težko verjeli, da ima predsednik republike dejansko vlogo, ko pa je že na vladni spletni strani napisano, da je njegova funkcija “pretežno reprezentativna in pobudna”. Bere se, da predsednik razpisuje volitve, razglaša zakone, imenuje nekatere od državnih funkcionarjev, izdaja te in tiste listine, podeljuje odlikovanja in tako naprej. V izrednih razmerah lahko odloča tudi o razglasitvah in odločitvah, ki jih ostali pristojni sistemi takrat ne morejo sprejemati. Ker si vsi želimo, da do tega seveda ne bi prišlo, pa poglejmo, na kaj lahko predsednik brez dvoma vpliva tudi sicer.

V veliki meri lahko vpliva na to, kako nas dojema preostanek sveta. Bomo volili za nekoga, ki deluje polpismen že v maternem jeziku? Za nekoga, ki se izogiba vprašanjem novinarjev? Morda za nekoga, ki državne protokole spoštuje toliko, kot jih je spoštoval naš sevniški prvi mož? Se bo naš bodoči znal obnašati pred angleško kraljico, pardon – kraljem? A četudi nas od predvolilnega molka loči še nekaj ur, ta kolumna ne bo vabila ne k enemu ali drugemu kandidatu.

Naj pač ne bo bimbo

Poleg tega, da favorita, podobno kot na državnozborskih volitvah, izberemo na podlagi tega, kako se njegove vrednote ujemajo z našimi, je na mestu predsednika tudi to, kako se predstavlja kot oseba. (Za zdaj še) sedanjemu predsedniku Pahorju mnogi očitajo, da je prevečkrat ostal tiho. Ker šef na taki funkciji pač mora izdati kako lastno stališče. V točna pooblastila se ne upam poglabljati, ker naj bi vlogo predsednika bolj ohlapno definirala tudi Ustava, a trenutnemu mandatarju očitajo, da ljudstvu res ni dal kaj veliko.

Mladina se je sicer zabavala ob njegovih objavah in trollanju pod njimi, tokrat pa naj bo predsednik nekdo, ki se ne želi samo približati svojemu ljudstvu, temveč ga tudi voditi, usmerjati in pomirjati, ko in če je to potrebno.

Kdo naj se torej rokuje s kralji, predsedniki in ostalimi mogočneži?

Ko gremo na kavo, predstavljamo sebe. Če smo na kavi v domači gostilni, obstaja velika verjetnost, da predstavljamo tudi svojo družino in širšo žlahto. Ko potujemo v drug kraj, predstavljamo kraj, od koder prihajamo. In tako dalje. Ko se predsednik države pojavlja kjerkoli v svetu, predstavlja svojo državo. In kako želimo, da vidijo nas, Slovence?

Verjemimo, da predsedniški kandidati mislijo resno, ko pravijo, da želijo delati v dobro ljudstva in obuditi funkcijo, na kateri se je zadnja dva mandata nabiral prah. Preberimo kakšen članek o njihovih stališčih ali odprimo Volitvomat, ki se nam lahko pomaga odločiti. Magari odprimo TikToke ali si oglejmo, kako so se predsedniški kandidati znašli v vožnji na Vranskem. Kakorkoli že – če nam je težko vstati s kavča in obkrožiti eno številko, preprosto nimamo pravice, da bi se naslednjih pet let kaj pritoževali nad predsednikom. In zato nasvidenje v nedeljo – seveda na voliščih.

Sara VOCOVNIK
osebni arhiv

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button