Kolumne

Harry, Harry, bo treba še nekaj žgančkov pojest …

Oh, koliko je lepih stvari, o katerih bi se dalo pisati. Pa mediji veselo pišemo o razvajenih ritkah. Pardon. Briši "razvajene". V mislih sem imela takšne poštene, marljive in delavne. Vsekakor bolj čiste in nedolžne, kot so ljudje, ki jih napadajo. Govora je tokrat seveda o pisanem paru, ki je nekoč veljal za del britanske kraljeve družine.

Nekoč. Kaj sta danes? Če se ne cenzuriram, sta v mojih očeh danes izdajalca tradicije in naroda. No, vsaj princ Harry, kaj točno pritiče njeni kulturi nasilja in dvolitrskih kokakol je vprašanje za drugič. Menda se je medijski pomp dodobra začel z nekim pogovorom pri Oprah, danes pa se njunima obrazoma ne moremo izogniti ne na spletu, ne v knjigarnah in ne v tiskanih medijih. Ker se vsi radi zberemo, ko je čas za dramo.

Sam začetek pa sega nekoliko dlje

Pisalo se je leto 2016, ko sta se spoznala britanski princ Harry in ameriška igralka Meghan Markle. Njuna pravljica naj bi se začela na nekem slepem zmenku. Če je ta scenarij potrjen, ne vemo, upam pa, da sta se že dogovorila o podrobnostih prvega srečanja – te vsak od njiju bojda razlaga po svoje.

In evo, nekaj mesecev kasneje par objavi zvezo in se v letu 2018 tudi poroči. Nato dogajanje na dvoru, potovanja, zanositev, taki ali drugačni družinski spori. In potem odmik od kraljeve družine, ki se začne postopoma – z delno odcepitvijo para, nekakšno upokojitvijo, selitvijo v Združene države, delno zamrznitvijo nazivov in podobnim. A začetek prave drame pride šele v letu 2021.

Tako lepa posest pa doma nobenega pralnega stroja?

Par spomladi tistega leta nastopi v oddaji pri Oprah in na plano začne prihajati vso umazano perilo britanskih veseljakov modre krvi. Yatter, yatter, yatter, javnost se razdeli, vsem na očem se pere vedno več perila, pred kratkim pa izide še Netflixova oddaja o vseh krivicah, ki so doletele novi televizijski zvezdi. In povrh še Harryjeva knjiga s prav zanimivim naslovom. Spare. Rezerva. Kako teatralno in hkrati žalostno, da po 38 letih tako razgibanega življenja človek za lasten opis izbere tako otožno besedo. Zgolj rezerva za brata prestolonaslednika. Ljudje pa to kupujejo kot nori.

Na koncu dneva mi je popolnoma vseeno, katera izmed strani ima bolj prav. Ker v resnici ne moremo vedeti. In kolikor je strani, toliko je tudi plati. Vemo, da je monarhija vsekakor institucija sporne zgodovine in strogih pravil. Pa jo imajo ljudje vendar radi. In ta tradicionalen esteblišment fura svojo stvar že stoletja. Potem pa pride en par, ki se želi od te entitete oddaljiti, ker je z njo narobe vse na svetu. In ta isti par se nato oddalji in v miru živi svoje življenje? Ne. Valda ne. Ker zakaj bi človek zamudil priložnost za zaslužek?

Zgolj hipotetično vprašanje. Jaz imam par idej

Prvič. Ker je na tak način sprevrženo in hinavsko služiti. Pohlepno. Ker se dela grozljiv show za denar. Ker s tem zvezdnika delata stvari, ki v resnici kao najbolj bolijo in jih tudi sama v besedah najbolj obsojata. Pa predvsem zato, ker je tako obnašanje otročje, in ker se tega ne dela družini. A kot je napisal nek britanski kolumnist – pri novi knjigi gre za najdaljšo pijano zgodbo ikada. Res hudo nepotrebno in neprimerno oversharanje. Vse od tega, kdo od Harryjevih znancev je obrezan, pa do tega, koliko ljudi je princ ubil med vojaškim služenjem. Bi se bilo bolj smiselno dol vsest s kom, ki je strokovno bolj podkovan od Oprah …

… pa žgančke najraje kar kuhat dat

Ker to res ne more biti obnašanje popolnoma čustveno zdravega odraslega človeka. A kakorkoli – še to. V vsem tem šmornu so se na neki točki začele vleči paralele med Meghan in preminulo princeso Diano. Ja, hudo je za vsakega, ki se počuti utesnjenega, zatrtega in napadenega. A bo do statusa graciozne in skromne princese ljudskih src potrebno narediti še nekaj korakov. Nekaj velikih, po možnosti prehojenih v čevljih, plačanih z denarjem, ki se ne tiče družine, o kateri se pove toliko svinjarije.

You may say I’m a dreamer …

Pa če si lahko sposodim besede nekega strokovnjaka, čigar izjavo sem par dni nazaj brala v Večeru. On je sicer govoril o nečem popolnoma drugem, a njegov rek “pričakovati je človeško” pritiče tudi tej situaciji. Seveda je utopično pričakovati, da bi Harry in Meghan dejansko delala po načelih, ki jih sama prodajata. Morda stopila korak od hinavščine in zaslužkarstva, ki ga sama očitata kraljevi družini. Morda celo zaslužila denar na način, ki je mnogo manj sporen od davkoplačevalskih izdatkov Britancev. Kaj takega pričakovati je vsekakor utopično. A to ne pomeni, da se moramo svojim pričakovanjem tudi odpovedati. 

Sara VOCOVNIK
osebni arhiv

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button