Kolumne

Če te ljubi te bo počakala … in tudi tisti pir je še na hladnem

Prav gotovo je mnogim #ostanidoma že nadležen. Vsi bi raje bili na piru ali pa v študentu snovali študentski torek. Prav tako obstaja del prebivalstva, ki vsakodnevno ob šokantnih naslovih medijev ne vidi rešitve in drugi del, ki tega ne jemlje povsem resno.

Obstaja že prav toliko teorij zarote o novem koronavirusu, kolikor je uradno okuženih po vsem svetu. Ampak sedaj ni čas ukvarjati se z njimi, saj trenutno s tem ne rešimo ničesar. Za to bomo imeli še dovolj časa – verjemite. Svet se ni ustavil brez razloga – karkoli že je v ozadju. Najbrž je resnica nekje vmes, kakor je potrebno tudi najti ravnovesje med paniko in zdravo pametjo.

Na dan 28. 3. 2020 je Slovenija zaznala le še 7 % rast okuženih, kar pomeni, da smo državljani v zadnjih tednih bili zelo “pridni”. Je res težko še kakšen teden zdržati in ta procent spraviti na 0? Vse kar moramo storiti je čakati doma, oditi v službo ali po res nujnih opravkih (nakup ene paštete ne spada med te) in s tem rešiti svet. Lažjega “reševanja sveta” res še nismo imeli.

Javnosti se preveč prikazujejo podatki o številu okuženih, posnetki iz drugih držav, ki so v večini primerov lažni in premalo je poudarka na tem, kaj pravzaprav pomeni #ostanidoma.

1. Ogrožaš sebe in druge

“Ogroženi so samo starejši.” “Enkrat me bo tako ulovila ta korona.” Boš tako razmišljal tudi, ko bo bolezen doletela koga od tvojih bližnjih? Nihče od nas ne ve, kako se bo naše telo odzvalo na Covid-19.

2. Zdravstveni sistem je nadobremenjen

Ker so zdravstvene ustanove ter vso osebje usmerjene k spopadanju s koronavirusom pomeni, da ostali pacienti niso deležni obravnavanja, kot ga poznamo sicer. To pomeni, da ima nekdo s kapjo dosti manj možnosti za preživetje – ker nujna medicinska pomoč ne pride pravočasno in ker zanj ni prostora v bolnišnici. To pomeni, da lahko izkrvaviš ob malo večji poškodbi, saj so trenutne količine krvi na mejnih vrednostih. To pomeni, da lahko tvoja babica ostane brez nujno potrebnega medicinskega posredovanja, v kolikor se njena dolgoletna bolezen poslabša. Je že dovolj jasno?

3. Ukrepe si samo še podaljšujemo

Vsakič, ko se od doma oddaljimo zaradi nepotrebnih stvari tvegamo, da se ukrepi podaljšajo še za kakšen teden. To pomeni, da bomo še dlje časa morali poslušati #ostanidoma. To pomeni, da bodo ljudje, ki so čez noč ostali brez dela in prihodkov, še dlje čakali na dan, da se bo stanje normaliziralo. Z vsakim dnem kriznih ukrepov, je tudi gospodarska škoda večja, to pomeni tudi več odpuščanj na dolgi rok. Morda si danes brez skrbi, ampak te lahko to doleti še kasneje – ko bo žal prepozno.

Zato #ostanidoma ne pomeni samo čakanja za štirimi stenami. Pomeni, da se ne ukvarjamo z adrenalinskimi športi in nevarnim delom doma. Da se še kakšen teden ne vidimo s prijatelji. Da imamo s svojo simpatijo dolge telefonske pogovore ali pa uporabimo kakšno drugo rešitev. ? Da kupimo v trgovini 3 paštete in ne rabimo vsaki dan hoditi po nakupih. Vse to bo počakalo, saj veste – čas hitro beži in vprašanje, če bomo kdaj imeli priložnost rešiti svet na tako enostaven način.

 

Dejan SPITAL
 osebni arhiv

Sorodni članki

Back to top button